Jaderné úložiště nechceme, vzkazuje Plzeňský kraj

Plzeň - Zastupitelé Plzeňského kraje odmítají zakreslit do územního plánu lokality vytipované jako úložiště jaderného odpadu, jak to po nich chce ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo průmyslu. Odvolávají se na místní samosprávy a obyvatele dotčených lokalit - o jaderná úložiště tady lidé nestojí.

V dokončeném velkém územním plánu Plzeňského kraje by měly figurovat lokality vytipované pro uložení jaderného odpadu. Těch je v regionu několik, například u Pačejova na Klatovsku či v Tisu u Blatna na severu Plzeňska. To se nelíbí starostům obcí ani krajským úředníkům. „Respektuji přání občanů vyjádřené v referendu. V žádném případě nemohu dát příslib, že se zde bude provádět geologický průzkum,“ říká starosta Pačejova Vladimír Smolík (nez.).

Krajští zastupitelé stojí za starosty. „Pokud stratostové a lidé v jednotlivých lokalitách o úložiště nestojí, tak nevidím důvod, proč by se kraj měl chovat jinak,“ myslí si náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grünner (ČSSD). Krajská reprezentace navíc tvrdí, že zakreslení lokalit v územním plánu ministerstva nařídila. Ta to ale odmítají s tím, že jde pouze o doporučení. „Schvalování politiky územního rozvoje je v rukou kraje, ministerstvo nemůže nařizovat,“ tvrdí náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Zakreslení plánovaných úložišť se netýká jen Plzeňského kraje. Ten byl osloven první, ministerstva ale chtějí jednat i s ostatními regiony. Podle mezinárodních dohod bude muset stát situaci kolem úložišť vyřešit do roku 2015.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)