Obyvatelé Přednádraží na městské byty nedosáhnou

Ostrava - Obyvatelé ostravského Přednádraží mají další problém. Většina z nich totiž dlouhodobě pobírá dávky a radnice právě takovým osobám nechce umožnit získat městský byt. Zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková hovoří o diskriminaci. Podle aktivistů se ale domy bez oprav do zimy neobejdou.

Většina z 200 lidí se už odstěhovala, zbylých 14 rodin se připravuje na zimu. Seznam závažných závad na dvou obydlených domech čítá sedm bodů. Do zimy přitom zbývají jen týdny. „Když to nějaká firma neopraví, lidi nemají šanci tam přežít zimu,“ podotkl Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití. 
 
Za malý byt zaplatí nájemníci běžně až 20 tisíc korun měsíčně, levnější jsou městské byty, kterých má obvod zhruba 1 600. Lidé, kteří na Přednádraží zůstali, ale do městských bytů nemohou. „Považujeme tyto podmínky za diskriminační a žádáme o to, aby byly změněny,“ podotkla Šimůnková.

Místostarostka obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová je ale jiného názoru. „Musíme konat jako řádní hospodáři, takže tento krok za diskriminační nepovažujeme,“ konstatovala.

Opravy domů na Přednádraží by měly začít příští týden. Aktivisté peníze mají, zatím ovšem chybí to podstatné, čímž je souhlas majitele Oldřicha Roztočila.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)