Nájemníci domu v Předlicích zatím neodejdou, začali s rekonstrukcí sami

Ústí nad Labem – Více než 60 nájemníků nadále odmítá opustit nebezpečný dům v ústecké čtvrti Předlice. V polovině září se v objektu propadl strop a jedna žena zahynula. Dům potřebuje nutné opravy, které nelze vykonat za běžného chodu. Vedení města proto uložilo majiteli, aby obyvatele domu vystěhoval a zajistil jim náhradní ubytování. Lhůta v sobotu vypršela, přesto několik desítek nájemníků zůstalo a snaží se byty svépomocí opravit – jenže neodborně a načerno.

Ústecký magistrát záhy po události domu v ulici Beneše Lounského začal provádět rozsáhlé kontroly a zakázal do nestabilního objektu vstup. Na špatném stavu se podepsala hlavně dřevokazná houba, která narušila stropní rámy. Magistrát ale násilnou evakuaci lidí nařídit nemohl, a tak doporučil majiteli, aby jim zajistil náhradní ubytování.

V rozpadajícím se domu žije podle evidence více dětí než dospělých. Rodiče se nyní snaží vlastními silami opravit alespoň nejvíce nebezpečné části. Odborníky ale jejich snaha nepřesvědčila. Lidé v domě jsou podle nich stále v ohrožení života. „Stavební úřad v součinnosti s Policií České republiky provedl kontrolu této lokality, shledal veliké závady,“ sdělila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Opravy svépomoc v předlickém domě
Zdroj: ČT24

Ohledně vystěhování se nájemníci s úředníky neshodnou. Jedna strana tvrdí, že nemá kam jít, druhá ji kritizuje z odmítání všech nabídek. Podle Celesty Hadravové z ústeckého úřadu práce prý obyvatelé domu dostali k dispozici několik ubytoven, všechny ale zavrhli. Nájemníci ale tvrdí, že ke stěhování jim brání chybějící peníze na kauci. Většina rodin v domě je závislá na sociálních dávkách a dostávají v průměru pět tisíc měsíčně příspěvek na bydlení. Poslední nájemné prý ale kvůli špatném stavu domu lidé odmítli zaplatit a vyčkávají, co se bude dít dál.

Pokud by majitel domu nadále nepostupoval správně nebo nekonal vůbec, má město v záloze i další opatření. Po zřícení jednoho domu v září uvedl náměstek primátora Arno Fišera (ČSSD), že město uvažuje nebezpečné domy zbourat na vlastní náklady a peníze pak po majitelích vymáhat. „V současné době město zvažuje další právní kroky, které jsou vůči majiteli tohoto objektu,“ dodala Macová.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)