Na zrušení tendru jsme se nedohodli, tvrdí Svoboda

Praha - Osud výběrového řízení na ředitele pražských strážníků je nejasný. TOP 09 prosazuje jeho zrušení, primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ale popírá, že by se na tom radní koalice dohodla, jak tvrdí předseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra. Zrušení tendru mělo ukončit vleklou při obou stran, zatímco ODS soutěž prosazovala, TOP 09 kritizovala její podmínky. Nového šéfa strážníků by tak město zřejmě vybíralo ze současných zaměstnanců městské policie. Definitivní rozhodnutí padne ve čtvrtek.

Ukončení konkurzu žádá TOP 09. Nesouhlasí s podmínkami, za kterých by měl být ředitel vybrán. Koalice se kvůli tomu pře už několik týdnů. „Dohodli jsme se na tom, že pan primátor ukončí výběrové řízení,“ uvedl Vávra. O dalším postupu při výběru se podle něj bude jednat. Nové výběrové řízení ale zřejmě vypsáno nebude. Primátor by mohl na místo ředitele vybrat někoho z řad policie. Jméno pak projedná celá koalice. „Domnívám se, že jde o významnou věc, na které by se měla TOP 09 podílet,“ sdělil.

„Není možné říkat nějaké závěry, které nemáte s tou druhou stranou stoprocentně uzavřeny, to je nefér,“ řekl primátor. O výběru šéfa strážníků dnes jednala koalice, do čtvrtka budou podle primátora věc řešit ještě zastupitelské kluby obou stran.

Do tendru na nového ředitele Městské policie hlavního města Prahy se přihlásilo dvanáct uchazečů. Nakonec však nemusí být novým šéfem strážníků nikdo z nich. Systém výběru se nelíbil TOP 09 - zejména to, že by nový šéf měl mít prověrku Národního bezpečnostního úřadu – taková podmínka je prý zbytečná a diskriminační. Požadavek kritizovala také opoziční ČSSD, podle které mohla podmínka vzbuzovat podezření, že byl konkurz někomu ušitý na míru. Zastupitelé za TOP 09 se shodli, že případného vítěze nepodpoří při hlasování v radě ani v zastupitelstvu. Jmenování ředitele by tak silou svých hlasů znemožnili.

Nový ředitel má zaujmout místo uvolněné letos v červnu Vladimírem Kotroušem. Již loni v listopadu byl zatčen a obviněn kvůli přijímání úplatku. Na svůj post oficiálně rezignoval o půl roku později. Řízením strážníků je už několik měsíců pověřen Ludvík Klema.

Vydáno pod