Potápěči zazimovali aerační věže na Brněnské přehradě

Brno – Chladné vody Brněnské přehrady brázdili potápěči, kteří mířili ke dvaceti aeračním věžím. Části věží, které vodu v přehradě chrání proti vzniku sinic, potápěči demontovali. Zpět je vrátí po zimě – napřesrok v květnu.

„Jedná se o přípravu na zimní provoz. Věže, které jsou zakotvené ve dvanácti metrech a končí dva metry pod hladinou, se musí demontovat,“ popsal práce vedoucí potápěčů Michal Procházka. Potápěči museli pod hladinou odmontovat pružný horní díl. „Celou věž navíc natáčíme asi o dva metry a sklápíme blíž ke dnu,“ uvedl Procházka.

Pokud by věže nikdo na zimní sezonu nenachystal, v příštím roce by byly nepoužitelné. „Mráz by je zdeformoval,“ vysvětlil Procházka. Poničit by je během zimy mohli i místní bruslaři. Práce na přehradě jsou naplánovány zhruba na dva týdny, zatím jsou v polovině.

Pod hladinu Brněnské přehrady se potápěči znovu podívají až příští rok v květnu. Tehdy budou věže zprovozňovat pro letní sezonu.

Dvacet věží už tři roky vnáší okysličenou část vody do spodní části, kde jsou sinice. „Těm se kyslík nelíbí, proto se tak rychle nemnoží,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomníčková. Díky tomu je možné se v létě ve vodě bez obav koupat. „Voda v Brněnské přehradě byla letos nejčistší za několik desítek let,“ potvrdila mluvčí Tomíčková.

K udržování čisté vody v Brněnské přehradě zavazují Povodí Moravy dotatční podmínky. Kdyby se sinice rozšířily, hrozilo by vrácení 83 milionů korun, které povodí dostalo od státu. Kromě aeračních věží proto vodohospodáři udržují čistotu i síranem, který na přítocích sráží fosfor – hlavní potravu sinic.