V Olomouci opět spadla část štítové zdi, zřejmě bez zranění

Olomouc - V Olomouci se odpoledne zřítila z polikliniky Spea část štítové zdi. Zdivo zřejmě nikoho nezasáhlo. Na místě jsou hasiči i policisté. Místo ohledá ještě kynolog. Tramvajová doprava do centra je uzavřena. Podobná událost se stala o pár metrů dále loni v říjnu. Pod sutinami tehdy zemřela osmasedmdesátiletá žena.

Zdivo se zřítilo v Legionářské ulici, podle prvotních informací místem v té chvíli nikdo neprocházel. Na místo byl povolán statik, který bude rozhodovat o dalším postupu. 

Hasiči z budovy polikliniky zadním východem evakuovali zhruba tři desítky lidí, především personálu. Podle informací policie před zřícením štítové zdi dělníci na střeše polikliniky prováděli stavební sondu. Policisté si podle informací ČTK vyžádali záznam z okolních pouličních kamer a budou zjišťovat, zda stavební práce nebyly příčinou zřícení zdiva.

Jak na místě viděl zpravodaj ČTK, spadla římsa dlouhá asi 15 metrů. Zřítila se z patnáctimetrové výšky. Chodník zasypaly cihly a betonové krychle. Místo je obehnané policejními páskami, bezpečnostní prostor policisté na doporučení hasičů rozšířili. Je možné, že kvůli bezpečnosti bude potřeba část střechy ještě strhnout. Událost na protilehlých chodnících sledují desítky lidí.

Podobné neštěstí se stalo loni v říjnu nedaleko obchodního domu Prior v ulici 8. května, která je jednou z nejrušnějších tříd města. Pod sutinami zůstala osmasedmdesátiletá žena. Zasypala ji část zříceného štítu jednoho z domů z 19. století. Atika, architektonický prvek sloužící k pohledovému zakrytí střechy, při pádu strhla závěs trakčního vedení pro tramvaje, který byl na domě připevněn. Seniorka na místě zemřela.

Případ je stále otevřený. Původně jej policisté odložili s tím, že se nepodařilo prokázat spáchání trestného činu. Státní zástupce jim ho však v květnu vrátil k došetření. Reagoval tak i na stížnost pozůstalých. Policisté poté za usmrcení z nedbalosti začali stíhat jednoho ze stavebníků, žalobce však stíhání zrušil. Muž se původně zodpovídal z toho, že při opravě domu dva roky před tragédií neměl odbornou kvalifikaci a neodhalil tehdy vychýlení zdi. Podle žalobce za nehodu odpovědnost nenese.

Město po tragédii nařídilo kontrolu dalších domů v centru. Kontroloři stavebního úřadu našli závady téměř u 50 budov v městské památkové rezervaci. Objevili špatné fasády, ale i trhliny, uvolněné střešní tašky či chybějící zdivo. Někteří majitelé závady vzápětí odstranili.