Divočáci děsí obyvatele východočeských sídlišť

Týniště nad Orlicí (Rychnovsko) - Přímo pod okny paneláků na sídlišti v Týništi nad Orlicí se po večerech prohánějí divoká prasata. Nechávají za sebou rozryté trávníky a děsí místní obyvatele. Někteří lidé po setmění raději nevycházejí ven. Problém s přemnoženými divočáky hlásí i další města v regionu, například Nová Paka.

Divočáci přicházejí na týnišťské sídliště pravidelně v noci, někdy ale už i kolem deváté hodiny večer. „Bojíme se. Sice nám říkali, že prase nikdy nikomu nic neudělalo, ale to pro nás není žádná záruka,“ stěžuje si jedna z místních obyvatelek. Starosta Týniště Jaroslav Matička (ODS), jenž je sám myslivec, si myslí, že prasata zřejmě v trávnících kolem paneláku objevila bohatý zdroj potravy - žížaly.

Město nechalo posekat některé zarostlé pozemky, aby zvířata měla méně úkrytů, u lesa byly instalovány pachové ohradníky. Vše marně. Podle Matičky snížit počet přemnožených zvířat není jen tak. Kvůli velké úrodě žaludů a bukvic mají dostatek potravy, takže do revírů, kde se mohou lovit, je nic netáhne.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Radnice se teď pokouší získat povolení, aby se na divočáky mohlo střílet i mimo honitbu. „Kraj v minulých letech boj s přemnoženými prasaty podporoval tím, že za každý mladý ulovený kus vyplácel odměnu 200 korun,“ říká mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna. Celkem krajský úřad od roku 2003 vyplatil čtyři miliony, loni ale program pozastavil.