Armáda se zbavuje majetku pozdě, zdevastovaný už ho nikdo nechce

České Budějovice/Cheb - Armáda se zbaví zpustlého areálu u českobudějovického letiště. Podle kraje a města je už ale pozdě. Tvrdí, že vojáci měli komplex předat už před lety. Zabránili by tak jeho devastaci a pomohli by rozvoji letiště. Armáda se brání tím, že část letiště využívala a dříve ho tak předat nešlo. Radnice dostaly od armády majetek většinou bezplatně, ke komerčním účelům ale mohly areály použít až po 10 letech. Část areálů proto neměla využití a začaly chátrat.

Některé pozemky v areálu českobudějovického letiště se pokusí armáda prodat, autopark předává policistům. „Připravuje se převod jednoho objektu na vězeňskou službu, jeden objekt by měl být bezúplatně převeden do vlastnictví červeného kříže. Část by měla být dána v příštím roce do prodeje,“ dodal mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

V Chebu kasárna raději zbourají

Poslední vojáci opustili areál před třemi lety, armáda ho ale do nepotřebného majetku zařadila až teď. Na webu ministerstva obrany se zatím prodej části kasáren neobjevil. Vojáci dosud neurčili jejich cenu. Radnice jim ale už vzkázala, že o koupi neuvažuje. „Jihočeský kraj požádal ministerstvo obrany o bezúplatný převod čističky odpadních vod, přístupové komunikace a trafostanic v areálu letiště,“ uvedla pouze krajská mluvčí Kateřina Koželuhová.

Kasárna v Chebu
Zdroj: ČT24

V Česku už armáda zdarma na obce převedla majetek za 25 miliard korun. Tvrdě nastavené podmínky ale radnicím nedovolovaly pozemky a budovy prodat ani pronajmout. Ke komerčním účelům mohly areály použít až po 10 letech. Podle ministerstva to zakazoval zákon o majetku ČR.

Například chebská kasárna ale proto celou dobu chátrala a stala se útočištěm pro bezdomovce. Radnice teď chce nechat většinu budov zbourat. „Určitě ta lhůta byla zbytečná, došlo k devastaci všech objektů,“ domnívá se místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS).