Do světového projektu City-Sense se zapojí i Ostrava

Ostrava - Ostravský smog se stal předmětem zájmu světových vědců. Ti dnes míří do Ostravy, kde se po poledni setkají s místními autoritami. Setkání bude pokračovat v Praze až do pátku, kdy by měl tým s prvními výstupy jednání seznámit veřejnost. Za vším stojí projekt Citi-Sense, kterého se Ostrava účastní s dalšími osmi světovými městy. Kromě evropských zemí se připojila i Jižní Korea či Izrael. Cílem projektu je zapojit veřejnost do sledování kvality ovzduší. Projekt potrvá čtyři roky.

Cílem projektu je vyvinout a vybavit obyvatele 9 světových metropolí mobilní aplikací, která jim umožní v reálném čase a na konkrétním místě sledovat stav ovzduší a posílat data do systému. Měla by tak vzniknout přehledná databáze, na základě které by se dále pracovalo při zlepšování životního prostředí. Podobné technologie se dnes snaží zavádět také v San Franciscu a San Diegu. 

Do čtyřletého projektu financovaného Evropskou unií s rozpočetem přes 12 milionů eur se kromě České republiky zapojí Španělsko, Srbsko, Spojené království, Slovinsko, Rakousko a Norsko. Z mimoevropských zemí také Jižní KoreaIzrael. Na technologických aspektech vytváření aplikace se potom podílí například australská univerzita v Queenslandu nebo Cambridgeská univerzita v Británii. Českou republiku zastupuje ČVUT a Akademie věd ČR. Ostrava je jedním z měst, kde se zapojí i samotní obyvatelé, pomáhat jim budou sociologové i místní neziskové organizace.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou. Překročený limit polétavého prachu hlásí většina měřicích stanic v regionu i dnes. Nejhorší je situace v Ostravě-Zábřehu a v Bohumíně.

Ostrava se zapojí do projektu City-Sense (zdroj: ČT24)