Zrekonstruovaná loď Hermes opět slouží bezdomovcům

Praha - Po několika měsících se znovu otevírá noclehárna pro bezdomovce na lodi Hermes. Mimo provoz byla od letošního července. Po pěti letech fungování loď musela projít technickou kontrolou, na základě ní pak prošla i rozsáhlou opravou. Loď znovu kotví u pražského Štefánikova mostu od pondělí. První lidé dorazí na palubu dnes po půl osmé, naplnit by měli asi polovinu kapacity, která je 253 osob.

Loď Hermes slouží bezdomovcům od roku 2007. Po pěti letech tak musela projít pravidelnou technickou kontrolou, během které bylo zjištěno slabé opláštění, které dělníci následně opravili. Mimo provoz byla loď tři měsíce. Odstávku město záměrně naplánovalo na letní měsíce, kdy bezdomovců na lodi nepřespává tolik. Rekonstrukce přišla na 2,8 milionu korun.

Noclehárna nabízí možnost přespání až pro 253 lidí. Měsíčně se na lodi vystřídá až 6 tisíc lidí. Bezdomovci na ní mohou přespat za 20 korun za noc (v ceně mají také možnost osobní hygieny, čaj, sociální poradenství, zdravotní ošetření, právníka, psychologa, sociálního a speciálního pedagoga). Ve velkých mrazech se poplatky za nocleh ruší.

V roce 2010 v Praze proběhlo sčítání bezdomovců, podle kterého jich žijí ve městě přibližně čtyři tisíce. Za poslední roky mezi nimi přibývá hodně mladých lidí i seniorů. Mladí lidé pak na ulici často sklouznou ke drogám.

Centrum sociálních služeb Praha se lidem bez domova snaží pomoci zařadit zpět do běžného života. Kromě provozování lodi Hermes se zaměřují i na terénní služby – na ulicích oslovují bezdomovce a snaží se je dostat na loď. Dalším stupněm je pak ubytování v azylových či sociálních bytech a zároveň bezplatná možnost využití sociálních služeb (právník, psycholog apod.).

O pomoc se v zimě postará i Praha

V průběhu zimy, kdy bude teplota nižší než -5 stupňů Celsia, bude Praha pro bezdomovce poskytovat přístřeší opět ve stanech (Kolbenova ulice, Rohanský ostrov, U Bulhara). Budou přistaveny také tzv. kontejnery - mobilní buňky se sprchou a elektřinou. Magistrát vyjednává i o využití bunkrů dříve sloužících k civilní ochraně. V současnosti jedná například s Prahou 2.

Vydáno pod