Jablonecká radnice dávala zakázky náměstkově firmě

Jablonec nad Nisou – Veřejné zakázky od jablonecké radnice dostává firma, která ještě nedávno patřila primátorskému náměstkovi Miloši Velemu a nyní ji vlastní jeho bratr. Loni získala od města necelých 600 tisíc korun v zakázkách, které lze přidělit přímo, bez výběrového řízení. Přidělování městských zakázek firmě náměstkovy rodiny nelze zastavit, protikorupční neziskovky postup označují za neetický, ale legální. Náměstek Vele tvrdí, že na uzavírání smluv nemá vliv.

Náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele vlastnil polovinu firmy Tep ještě před třemi týdny. V té době získávala od radnice pravidelně zakázky, hlavně na opravy topení nebo kotelen. „Jsou to práce na různých zařízeních, která jsme historicky namontovali a je mojí morální povinností ta zařízení dál udržovat v provozu,“ charakterizoval práci pro radnici jednatel Tepu Tomáš Vele. Letos zatím firma získala od města zhruba čtvrt milionu korun.

Konkurenci se takové přidělování zakázek nelíbí. Zatímco firma Tep loni získala od radnice za své služby skoro 600 tisíc korun, dalších jedenáct firem, na které se město obrátilo s podobnými zakázkami, získalo podstatně méně – celkem 1,8 milionu korun. „My jsme letos dostali od města zakázku za 7 tisíc Kč. Pokud si náměstek přidělí práci do své vlastní firmy, je to věc etiky a zřejmě i střetu zájmů,“ uvedl zástupce jedné z topenářských firem, který nechtěl zveřejnit jméno své ani firemní.

Vliv na přidělování zakázek své firmě náměstek Vele zcela vyloučil. „Já ty zakázky nepřiděluji a nevím. To jsou zakázky, které jsou v kompetenci vedoucích oddělení a vedoucích odborů,“ zdůraznil Miloš Vele. Podle jeho bratra, který dnes již vlastní celou firmu, byl loňský příjem 600 tisíc korun od radnice zanedbatelný, šlo o necelá dvě procenta ročního zisku.

Protikorupční neziskovka Čmelák ale považuje proud městských statisíců do Tepu za neetický. „Z jeho pozice je určité podezření, že to může – byť ne formálně, ale přece jenom – ovlivňovat,“ zhodnotil roli primátorského náměstka aktivista Jaroslav Tauchman.

Radnice ale na své praxi nechce nic měnit. S prací Tepu je spokojena, proto jí chce zakázky přidělovat i nadále.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)