V Jihlavě vzniká filmový projekt pro postižené děti

Jihlava – Profesionální filmaři natáčejí v Mateřské škole a Speciálním pedagogickém centru v Jihlavě ojedinělé výukové filmy pro zdravotně postižené. Pomáhat mají hlavně rodičům postižených dětí, pedagogům a jejich asistentům.

Herec a režisér Ondřej Kepka s kameramanem Josefem Špeldou a početným filmovým štábem natáčejí v jihlavské Mateřské škole a Speciálním pedagogickém centru výukové filmy s novými metodami péče o postižené. „Jedná se o jakýsi návod, jak trošičku jiným způsobem dělat reedukaci s dětmi se specifickými poruchami učení,“ přibližuje projekt zástupkyně ředitelky Mateřské školy a Speciálního pedagogického centra Jihlava Jana Rittichová. 

Rodiče a učitelé postižených dětí mají od filmařů už brzy dostat užitečného video pomocníka. Nové filmy mají názorně ukazovat, jak správně pomáhat postiženým dětem pomocí muzikoterapie nebo např. cvičení na trampolíně. „Vzniknou tři speciální naučná DVD s třemi hodinovými filmy, kde zachycujeme tři speciální výuky,“ vysvětluje režisér metodických filmů Ondřej Kepka. 

Kvalitních metodických pokynů v oblasti péče o postižené děti je u nás obecně velmi málo. Jihlavské centrum proto svým ojedinělým filmovým projektem hrazeným z evropských peněz navázalo na své předchozí aktivity. „V rámci republiky neexistují metodické materiály v této formě a v loňském roce jsme vydali dvanáct metodických příruček,“ říká ředitelka Mateřské školy a Speciálního pedagogického centra Jihlava Ljubica Váchová Nováková. 

Filmaři tento týden dokončí poslední záběry, film má být hotový do konce roku a metodická DVD do března příštího roku.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)