O aquaparku pod hradbami Písku rozhodne referendum

Písek - Obyvatele Písku čeká referendum o vybudování aquaparku. Radnice ho chce postavit na místě stávajícího plaveckého stadionu. Projekt za dvě stě milionů korun už má dokonce dva roky stavební povolení. Proti záměru se ale zvedla vlna nesouhlasu.

Moderní aquapark by měl vyrůst na místě dosluhujícího plaveckého bazénu, který je přímo pod historickým centrem města. Tři a půl tisíce lidí už ale od začátku října podepsalo petici, ve které požadují, aby stál mimo centrum města. Referendum by mělo být zároveň s prezidentskými volbami, tedy na začátku ledna. Aby bylo platné, bude muset přijít víc než dvojnásobek lidí, kteří zatím petici podepsali.

Podle architektů a dopravních inženýrů je hlavním problémem i dopravní dostupnost. Se stavbou vodního světa pod hradbami nesouhlasí ani opozice. „Je historická příležitost neopakovat historickou chybu, která se stala před 35 lety,“ podotkl zastupitel a člen komise pro urbanismus Tomáš Franců (SNK-ED). Negativní reakce totiž v minulosti vzbuzovala i výstavba dnešního bazénu.

Další průtahy ale budou podle starosty znamenat, že lidé si zaplavou v bazénu až po roce 2020. Současný plavecký areál totiž město dlouho při životě neudrží. Projekt aquaparku se projednává už téměř deset let, podle starosty Písku Ondřeje Veselého (ČSSD) se ale stále přesně neví, kde má nový bazén stát: „Žádný projekt neexistuje.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)