Kamiony přes Říčany neprojedou, řidiči o tom ale nevědí

Říčany – Nikoli „mejtným“, ale říčanským městským policistou se může stát ten, kdo chce stát u hlavní silnice a ve vší počestnosti vybírat peníze (téměř) od každého, kdo projede. Nejde však o dva krejcary jako v Čapkově pohádce, ale až dva tisíce korun za porušení zákazu vjezdu. Na státní silnici z Prahy do Kutné Hory je totiž rozbitý most a nesmí na něj kamiony. Řidiči se o tom ale řádně nedozvědí, všechny značky jsou umístěny až těsně před uzavírkou, objížďka není vyznačena – a tak končí přímo v náručí strážníků, kteří dodržování zákazu hlídají.

Silnice I/2 je pro vozidla těžší než 12 tun uzavřena kvůli špatnému stavu mostu východně od Říčan. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že most už zátěž kamionové dopravy neunese, a plánuje opravu. Že neprojedou, ale řidiči nevědí – značky, které by je na to upozornily, ještě silničáři nedosadili. „Vůbec nikde jsem si nevšiml nějaké objížďky – že by něco bylo značeno,“ řekl jeden z pokutovaných řidičů. Jediné, co je varuje, tak je zákazová značka „12 t“ umístěná v záplavě dalších u silnice až bezprostředně před uzavírkou.

Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové sice jsou upozornění rozmístěna na hlavních tazích včetně dálnice D1, Pražského okruhu a Jižní spojky. Řidiči i říčanští představitelé ale tvrdí, že tomu tak zatím není. „Třeba na dálnici nebo na Pražském okruhu je horizont až kolem 5. listopadu. Takže návěstí, že tudy neprojedou, zatím řidiči kamionů nedostávají,“ poukázal říčanský starosta Vladimír Kořen.

Nejvhodnější objízdné trasy za uzavřenou silnici I/2 vedou po dálnicích. Úsek lze objet po D1 i D11 a na kutnohorskou silnici je možné dojet po komunikacích II. třídy.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Pro město je ale uzavírka na hlavní silnici „výhodná“ – strážníci zastavují jeden kamion za druhým. „Zprvu jsme domlouvali, v současné době už rozdáváme blokové pokuty. Bloková pokuta na místě může být až do dvou tisíc,“ shrnul vedoucí říčanské městské policie Václav Řezáč.

Místem jistého výdělku může být pro říčanské strážníky státní silnice až půl roku. Hlavní tah z Prahy na Kutnou Horu prochází postupnou rekonstrukcí a k místnímu mostu se dělníci dostanou až v prvním pololetí příštího roku.