Obce šetří na energiích, nakupují je společně

Hradec Králové - Jak ušetřit peníze za energie v době, kdy jejich ceny rostou? Odpověď znají obce na Novoměstsku v Královéhradeckém kraji. Sdružily se, elektřinu nakupují společně a vyplácí se jim to. Úspory jdou v jednotlivých obcích do desítek tisíc.

Nový Hrádek na Náchodsku je městys s asi osmi sty obyvateli. Elektřinou se tady nejenom svítí, ale i topí. Na úřadě, ve škole, ve školce. „V Novém Hrádku plyn nemáme, a tak jsme plně odkázáni na elektřinu. Její spotřeba však není zrovna malá,“ říká starosta Zdeněk Drašnar. „Každá koruna, která se ušetří a vrátí se zpět dětem, bude velkým přínosem,“ přidává svůj názor ředitelka Mateřské školky Nový Hrádek Soňa Brázdilová. 

A šetřit se zatím opravdu daří. Zhruba sto tisíc korun za rok. Nový Hrádek totiž nakupuje elektřinu společně s dalšími obcemi. „Kdybychom usilovali o slevu sami, tak bychom neměli takovou šanci, jako když vyjednáváme spolu s dalšími obcemi,“ je přesvědčen Zdeněk Drašnar. 

Do boje za levnější elektřinu se zapojilo zhruba patnáct měst a vesnic. Zastřešila je novoměstská radnice a tamní svazek obcí. „V současné době soutěžíme již potřetí. V 1. kole jsme ušetřili 25 % z ceny energie, ve 2. kole jen 2,5 % ale v současném kole by měla být úspora 12,5 %,“ vypočítává předsedkyně Dobrovolného svazku obcí Novoměstsko Bronislava Malijovská. „My nemůžeme sázet na to, že nás ochrání regulační úřad. Ten reguluje ceny jen nahoru. Musíme jednat sami,“ uzavírá starosta obce Pohoří Zdeněk Krafka.    

Některé obce teď zvažují, že se stejným způsobem pokusí ušetřit i na plynu. Úspory například očekává Pohoří u Dobrušky, kde plynem vytápějí veškeré obecní budovy.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)