Z Břeclavi do Znojma o polovinu rychleji, plánuje SŽDC

Znojmo – Rozsáhlou modernizaci železniční trati Břeclav–Znojmo začala připravovat Správa železniční dopravní cesty. Příprava projektu ještě není dokončena, očekávaným výsledkem by však mělo být významné zrychlení cestování na této neelektrizované jednokolejce. Traťová rychlost by mohla vzrůst ze stávajících 80 až na 120 km/h, dráha by potom byla lépe využitelná i při cestování ze Znojma do Brna.

Současné cestování vlakem ze Znojma do Břeclavi znamená, že cestující stráví v motoráku obvykle hodinu a půl a při cestě dále do Brna ještě nejméně půl hodiny. Naopak přímé autobusy jsou v Brně za hodinu a čtvrt a cesta autem je ještě rychlejší. Po modernizaci znojemsko-břeclavské železnice by se situace mohla změnit, vlaky by potom mohly hrát prim v tomto úseku – kde nejsou kvalitní přímé silnice – i získat více cestujících až do Brna.

Výsledkem rekonstrukce jihomoravské transverzální trati má být kromě zvýšení traťové rychlosti až na 120 kilometrů za hodinu i zrychlení průjezdu stanicemi, kde se rychlost zvýší ze stávajících 40 na 80 kilometrů za hodinu, nádraží se přitom dočkají i dalších úprav. „Ve stanicích a zastávkách se zrekonstruují nástupiště a zvýší se jejich úroveň, aby bylo nastupování snazší. Zlepší se přístup pro lidi se sníženou pohybovou schopností,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

Železniční správa chce dráhu z roku 1872 vybavit také novým zabezpečovacím zařízením. Zvýšit se má i zabezpečení železničních přejezdů. Mezi Znojmem a Břeclaví jich je dnes hned dvacet, které jsou chráněny pouze výstražným křížem. Během modernizace trati by měly dostat také výstražná světla nebo závory.