Jáchymovskou lanovku čeká po 47 letech poslední sezona

Jáchymov – Stará jednosedačková lanovka, která jezdí z Jáchymova na Klínovec, má před sebou poslední sezonu. V jejím sousedství vzniká moderní čtyřsedačka, která ji má nahradit. Podle jáchymovského starosty Bronislava Grulicha nemá město zájem lanovku z roku 1965 dále provozovat, proto již brzy skončí ve šrotu. Nová lanovka by měla začít jezdit před příští lyžařskou sezonou.

Lanovka na Klínovec je druhá nejstarší v Krušných horách a v celém Česku je čtvrtá nejstarší dosud jezdící v původní podobě. Protože však u lyžařů nemůže obstát v konkurenci s novou čtyřsedačkou, která má vyšší kapacitu i rychlost, městu se její další provoz nevyplatí. „Bylo by hezké, kdyby stará lanovka zůstala jako památka na časy dávno minulé. Ale minimální náklady na její údržbu se pohybují kolem 300 tisíc korun ročně. A skiareál ji nebude potřebovat,“ zdůvodnil nezájem o historickou dráhu jáchymovský starosta Grulich.

Jeden z významných nedostatků historické lanovky je její vzdálenost od města. I v tom má nová dráha výhodu, její šikmá délka bude zhruba o půl kilometru větší. „V podstatě propojí lázeňské centrum Jáchymova přímo s vrcholem Klínovce,“ řekl mluvčí klínoveckého skiareálu Adam Svačina.

Lanovka, kterou si v nadcházející zimě užijí lyžaři pravděpodobně naposledy a potom se jí ještě budou moci svézt turisté v letní sezoně, patřila k typu SL-1, jejž vyráběla chrudimská Transporta od 50. až do 80. let minulého století. Jde již o novější verzi s trubkovou konstrukcí sloupů. Její šikmá délka činí 1 685 metrů, přitom je jáchymovská stanice v nadmořské výšce 802 metrů a klínovecká stanice ve výšce 1 230 metrů nad mořem. Lanovka tak překonává převýšení 428 metrů. Vzhledem k nízké provozní rychlosti pouhých dvou metrů za sekundu a jednosedačkám dokáže jáchymovská lanová dráha za hodinu přepravit pouze 220 lidí. Její náhrada s rychlostí pět metrů za sekundu by měla mít kapacitu zhruba desetinásobnou.