Znáte binturonga? Jeden se narodil v Olomouci

V olomoucké zoo se po šestnácti letech narodilo mládě binturonga, největší cibetkovité šelmy na světě. Binturong pochází původně z Asie a je pro něj typický takzvaný chápavý ocas.

Mládě se jmenuje Amálka, váží sedm set gramů, je jí něco přes měsíc a už začíná prozkoumávat okolní svět. Pro ošetřovatele bylo její narození obrovským překvapením. „Maminku ani tatínka jsme neviděli se pářit, takže jednoho dne jsme přišli do práce a v ubikaci se ozýval takový pískot, který je specifický pro mláďata,“ neskrývá radost nad čerstvým přírůstkem ošetřovatelka Dana Reisigová.   

Když se Amálka narodila, vešla se akorát do dlaně. První dva týdny ji ošetřovatelé nechali v klidu u matky, tříleté samice Terezy, která rodila poprvé. Obávali se, že by mohli narušit vazbu matky s mládětem. Olomoucká zoo totiž čekala na mládě binturonga celých šestnáct let, protože jeho odchov v zajetí je velmi vzácný. V Olomouci se to podařilo dosud jen třikrát. „Jedno mládě odchovala pouze sama matka, další mládě odchoval člověk a třetí mládě odchovala kočka domácí. Amálka je tak dárkem po šestnácti letech,“ vypočítává mluvčí Zoologické zahrady Olomouc Iveta Gronská.  

Amálka už od prvních dní umí používat pro binturongy typický chápavý ocas. „Hned první den po narození mládě viselo, vylezlo až nahoru na jednu z udělaných skal a už bylo vidět, že ten ocásek je chápavý,“ popisuje první krůčky Amálky Dana Reisigová. „Opravdu se dokáže větve chopit natolik, že je téměř nemožné, aby binturong z té větve upadl,“ doplňuje Iveta Gronská.

Binturongů je v zajetí po celém světě zhruba dvě stě padesát. Kolik jich žije ve svém přirozeném prostředí v Asii, se jen odhaduje. Jejich počty ale stále klesají.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)