KSČM a ČSSD si rozdělí vládu nad Plzeňským krajem, poměr sil ale není jasný

Plzeň - Sociální demokracie souhlasí s levicovým uspořádáním krajské rady. Definitivně tak odmítla možnost koaliční spolupráce s ODS. Připustila i přímou účast komunistů v radě. Na jejich požadavky ale nepřistoupí a nabídne jim maximálně dva posty radních. Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, v jednáních se bude pokračovat.

Vítězná ODS v čele s Jiřím Pospíšilem od začátku pomýšlela na koalici s ČSSD, TOP 09 a Starosty. Poté ale od sociálních demokratů přišel výmluvný signál - nabídka kontrolního výboru, funkce tradičně náležící opozici. „Podle mého názoru dopadnou jednání tak, že se komunisté a sociální demokraté dohodnou na mocenském paktu a rozdělí si vládu nad Plzeňským krajem. To hlavně z toho důvodu, že pan Chovanec, byť volby nevyhrál, chce být hejtmanem,“ míní Pospíšil.

Obě strany mají ale v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu po 15 mandátech. Protože ODS
odmítá spolupráci s komunisty, kteří disponují 12 křesly, je právě ČSSD pro utvoření koalice klíčová. TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj nejsou se třemi mandáty pro vytvoření většinové koalice dostatečně silný spojenec pro žádnou ze stran. Komunisté, kteří dosud menšinovou vládu ČSSD tiše podporovali, už chtějí viditelnější roli a účast v otevřené koalici. „Krajský výkonný výbor připouští i přímé zastoupení KSČM v radě,“ dodal Chovanec.

A komunistům varianta se dvěma křesly v radě nevadí. „Pro nás je prioritou účast v otevřené koalici, ne počet míst v radě. Myslím, že není až tak zásadní, zda to budou tři nebo dvě místa, na ta dvě místa bychom mohli přistoupit,“ reagoval na rozhodnutí ČSSD lídr krajské kandidátky KSČM Karel Šidlo. Zopakoval, že tichou podporou pro sociálnědemokratickou vládu už komunisté být nehodlají.

ODS nemá s kým jít do koalice

Povolební situace již od počátku hrála proti ODS. Strana jednoduše neměla s kým fungující koalici uzavřít. Sociální demokraté se tak od začátku netají snahou získat křeslo hejtmana a vládnout. V ideálním případě sami a s tichou podporou komunistů. „Menšinová rada tady vládla čtyři roky s podporou KSČM. My bychom byli rádi, kdyby tento model pokračoval, myslíme si, že se osvědčil,“ potvrdil současný hejtman Milan Chovanec.