Sezona klíšťat končí

České Budějovice - Se současným chladnem končí také sezona klíšťat. Nemocných s encefalitidou nebo lymskou boreliózou je letos méně než loni. Výrazně jich ubylo i na jihu Čech, kde jinak bývá nakažených nejvíc. Lékaři vidí příčinu v počasí, ale taky v tom, že se lidi pečlivěji chránili.

Klíšťová encefalitida začíná zpravidla bolestmi hlavy, horečkou a nevolností. Končit může až svalovou obrnou a částečnou invaliditou. Pan Vlastimil o klíštěti ani nevěděl. Najednou zkolaboval. I po pěti letech má stále chromou pravou ruku. „Nemluvil jsem, nechodil, pořád jsem jenom ležel,“ popisuje svůj tehdejší stav Vlastimil Koudelka. 

Na lymskou boreliózu upozorňuje zarudlá skvrna. Pokud se nezačne včas léčit, může to skončit i poškozením mozku nebo imunitního systému. „Jihočeský kraj má absolutně nejvyšší počet onemocnění. Výskyt boreliózy dramaticky stoupá i v Kraji Vysočina,“ říká Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu. 

Právě v nejrizikovější oblasti na jihu Čech však letos počet nemocných výrazně klesl. U klíšťové encefalitidy o dvacet procent a u lymské boreliózy dokonce o třetinu. „Co se boreliózy týče, nejrizikovější okresy jsou Jindřichohradecko a Táborsko, u klíšťové encefalitidy je to Prachaticko a Strakonicko,“ vypočítává František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Jako prevenci odborníci jednoznačně doporučují nechat se proti klíšťové encefalitidě očkovat. Právě nadcházející zimní měsíce jsou pro to nejvhodnější. Podle studie provedené v Rakousku je účinnost vakcíny proti klíšťové encefalitidě vyšší než devadesát pět procent. Očkovat se tu nechává devět lidí z deseti, v Česku pravidelně jen každý pátý. „V jižních Čechách se uvádí, že proočkovanost je tu dvakrát vyšší než ve zbytku republiky,“ uzavírá František Kotrba.  

Statistiky pro letošní rok ale ještě nejsou konečné. Nové případy onemocnění, i když v nižším počtu, se tradičně objevují až do konce roku.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)