Ředitel úřadu ROP Severovýchod rezignoval, dotace stále nejsou

Hradec Králové – Nejvýše postavený muž Regionálního operačního programu Severovýchod, ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád, rezignoval. Z funkce odchází v době, kdy je nadřízený Výbor Regionální rady rozpuštěn – obsazují ho politici a jejich mandát skončil s krajskými volbami. Svůj krok vysvětlil Semorád osobními důvody.

Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod se s rezignací ředitele dotačního úřadu ocitá bez vedení – politického i úředního. Dochází k tomu v době, kdy do ROP Severovýchod nepřicházejí peníze a rada potřebuje někoho, kdo by za ni vyjednával o obnovení dotací. Do této pozice se nyní dostane dosavadní zástupce ředitele a vedoucí jednoho z odborů dotačního úřadu Zdeněk Vašák. Později ho vystřídá nový ředitel, který vzejde z výběrového řízení.

Zdeněk Semorád ještě na dotačním úřadu pracuje, ve funkci skončí ve středu s koncem října. „Vedou mě k tomu ryze osobní důvody. Odcházím po šesti letech strávených na této pozici. Mé rozhodnutí nijak, ačkoliv se to může zdát dnes neuvěřitelné, nesouvisí s výsledkem krajských voleb,“ uvedl Zdeněk Semorád. Mluvčí úřadu Eva Jouklová rovněž odmítla souvislost ředitelovy rezignace s problémy, kvůli kterým nyní nedostávají projekty v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji evropské peníze.

Severovýchodní ROP má pozastaveno financování kvůli chybovosti projektů, která přesahuje dvě procenta. Podle kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu ROP Severovýchod neoprávněně vyplatil dotace za 27,4 milionu korun. Vedení úřadu však některá zjištění úřadu zpochybnilo s tím, že systém hodnocení, kontroly i rozdělování dotací z ROP Severovýchod je transparentní. Podle mluvčí Jouklové nedávno kontroloval dva projekty i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který nenašel žádné nedostatky. Tím by se mohla chybovost snížit pod dvouprocentní hranici, která je mezní pro Evropskou komisi při vyplácení dotací.