Rada seniorů se v Praze zaměří na dostupné bydlení i sportovní aktivity

Praha – Především bytové a sociální problémy pražských seniorů chce do budoucna zlepšit nově založená pražská Rada seniorů. Poradní orgán pražského zastupitelstva a magistrátu za svou prioritu považuje prosazování dostupnějšího nájemního bydlení pro starší občany. Rada se zaměří i na sportovní aktivity seniorů nebo jejich začlenění do aktivního společenského a kulturního života.

V hlavním městě žije asi 275 tisíc seniorů: „Za nejaktuálnější problém nyní považujeme finanční dostupnost nájemního bydlení osamocených seniorů. Ale problémem jsou i volnočasové a vzdělávací aktivity seniorů. To vše budeme řešit s magistrátem a jednotlivými městskými částmi,“ uvedl předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. 

Pražská Rada seniorů by měla mít poradní a konzultativní funkci při jednání se zastupitelstvem, radou i primátorem. „Jak populace stárne, budeme čelit řadě problémů s tím spojeným. V naší dlouhodobé strategii je udržet starého člověka co nejdéle v domácím prostředí a pomáhat mu třeba prostřednictvím terénních pečovatelských služeb. V tomto budeme spolupracovat s městskými částmi,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Spokojeni jsou pražští senioři například s bezplatnou dopravou, která je v hlavním městě zdarma od 65 let věku, v jiných krajských městech je tato hranice až na 70 letech. Zlepšit by se naopak měla nabídka sportovních aktivit hrazených radnicemi - na každém sídlišti by měl být vedle dětského hřiště i koutek pro seniory.

Vydáno pod