Mystifikátor Prokůpek zpochybnil platnost krajských voleb

Plzeň - Návrh na neplatnost krajských voleb řeší soud v Plzni. Stížnost napadá neregulérní předvolební agitaci. Protest podal lídr krajského Sdružení nestraníků Václav Prokůpek. Jak několikrát upozornila Česká televize, jde o notorického lháře a podvodníka. Sdružení nestraníků se od něj již před volbami distancovalo.

Čtyřicetiletý lídr Sdružení nestraníků Václav Prokůpek v krajských volbách propadl, dostal sto šest hlasů. Podle něj ale byly volby zmanipulované, proto se obrátil na soud. „Důvodem neplatnosti voleb má být určitá neregulérnost průběhu předvolební kampaně,“ řekl místopředseda plzeňského krajského soudu Václav Roučka. 

Kvůli návrhu na neplatnost voleb bylo zrušeno ustavující zastupitelstvo, které se mělo sejít 5. listopadu. Navíc teď hrozí, že se nestihne schválit krajský rozpočet pro rok 2013. Krajský soud chce o stížnosti rozhodnout co nejdříve, lhůtu proto zkrátí o pět dnů. Verdikt tak padne nejpozději 9. listopadu. Pokud soud Prokůpkovu návrhu vyhoví, budou se v kraji konat dodatečné volby.

Václav Prokůpek:

„Lídr kandidátky byl napaden, že byl pravomocně odsouzen, což není pravda. O lídrovi kandidátky se den před volbami rozšířila zpráva, že zvažuje odstoupení z voleb.“                                                                                                             

Václav Prokůpek je známý mystifikátor. Ve svém životopise například tvrdí, že vystudoval šest vysokých škol. Je to lež. Ve skutečnosti z šesti vysokých škol, kterými se chlubí, navštěvoval pouze tři, ani jednu nedostudoval. „Řadíme to do poruch osobnosti, někdy to nazýváme pseudologie a fantastika,“ říká psychiatr Jiří Bláhovec. Prokůpek je také autorem novinářské kachny z letošního února o romském pokladníkovi.

Prokůpek byl lídrem Sdružení nestraníků, to ale před volbami lidi vyzvalo, aby Prokůpkovi nedávali hlas. Vedení sdružení uvedlo, že Prokůpek před nimi zatajil svoji dřívější politickou angažovanost v Dělnické straně a lhal o svém vzdělání. Odvolat z kandidátky ho ale nestraníci nemohli, protože prý neměli žádný vliv na volebního zmocněnce.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)