Ústí podalo trestní oznámení na majitele vybydleného domu v Předlicích

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát podal trestní oznámení na majitele domu ve čtvrti Předlice. Navzdory varování statika v něm stále bydlí nájemníci s malými dětmi. Podle města už vypršela lhůta, ve které měl vlastník vážně poškozenou budovu opravit a najít lidem náhradní bydlení. Zatím ale žádné nařízení nesplnil.

„Bojíme se, máme strach, ale město nám vůbec nechce pomoci,“ říká jedna z nájemnic domu v ulici Beneše Lounského. Vedení ústeckého magistrátu se brání. Za stav domu je odpovědný jeho vlastník. Ten ale s nikým nekomunikuje a dál inkasuje nájem. „V současné chvíli město podává trestní oznámení na majitele objektu, který nerespektoval žádné z rozhodnutí našeho úřadu,“ uvedla Romana Macová, mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem.

Nájemníkům s hledáním bydlení pomůže Člověk v tísni

Nájemníci tvrdí, že už si bydlení jinde za stejnou cenu našli. Jenže na nové adrese od nich chtějí část nájemného dopředu. „Chceme se dostat z toho baráku, ale nejsou peníze na kauci,“ říkají. Ubytovnu, kterou nabízelo město, odmítli. Podle nich by byla dražší než bydlení tam, kde požadují kauci.

Bezpečnější bydlení pomůže lidem ze zdevastovaného domu hledat i společnost Člověk v tísni. Terénní pracovníci této společnosti chtějí jednat s úřadem práce o tom, zda by v oprávněných případech nemohl kauci zaplatit. „Samozřejmě se budeme snažit těm rodinám nějakým způsobem pomoci,“ uvedla Celestýna Hadravová, Úřad práce Ústí nad Labem.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)