V Karlových Varech se znovu vaří Karel IV.

Karlovy Vary – V Karlových Varech se po třinácti letech zase vaří pivo, pivovar nazvaný podle někdejšího lázeňského piva Karel IV. je součástí rekonstruovaného komplexu budov Becherplatz. Dříve se tam vyráběl proslulý likér Becherovka, likérka se pak ale přestěhovala na periferii a objekty koupil podnikatel Karel Holoubek.

Nový pivovar má kapacitu 14 tisíc litrů a hlavním produktem je světlé pivo Karel IV., které je nepasterizované a vaří se podle původní receptury. V nabídce se má podle Holoubka objevit také nefiltrovaná a nepasterovaná polotmavá dvanáctka, silnější třináctistupňové tmavé pivo a patnáctistupňový speciál. „Kuriozitou je bylinné pivo stáčené do sudů dříve používaných na zrání Becherovky,“ dodal Holoubek. 

Náklady na vybudování pivovaru jsou součástí celkové sumy na rekonstrukci bývalé likérky, která se má pohybovat kolem 70 milionů korun. Přestavba všech objektů začala loni a jednou z podmínek prodeje bylo, že v objektu zůstane muzeum slavné likérky. To bylo otevřeno loni, kromě něj se v komplexu nacházejí také restaurace, obchody i další komerční prostory.

Dříve se pivo vařilo v Karlových Varech – Rybářích, výroba tam skončila v roce 1999. Plzeňský prazdroj pak dlouho vyjednával o prodeji areálu o rozloze zhruba 10 tisíc metrů čtverečních. V roce 2004 ho koupila karlovarská firma Upmann Style, která tam plánovala vybudovat různé prodejny, skladové prostory, malou výrobu a také parkovací plochy. Z projektu ale sešlo, teď je areál nevyužívaný.