Obchodní park v Trutnově neotevře, chybí kolaudace silnice

Trutnov - Nový obchodní park v Trutnově s prodejnami Tesco a OBI, který firmy slibovaly otevřít ve středu ráno, zákazníkům neotevře. Důvodem odkladu je chybějící kolaudace příjezdové silnice. Informoval o tom mediální zástupce OBI David Frodl.

„O náhradním termínu otevření budou zákazníci informováni co nejdříve. Zákazníkům, městu Trutnov a jeho obyvatelům i všem spolupracujícím subjektům se omlouváme,“ uvedl zástupce firmy Mapon Tomáš Melichar. Obchodní firmy otevření parku v zóně Krkonošská v minulých dnech oznámily v tiskových zprávách, na svých webech a Tesco lidi na otevření lákalo i celostránkovou inzercí v místním tisku.

Podle starosty Trutnova Ivana Adamce (ODS) se firmy rozhodly správně, když otevření odvolaly. „Nedošlo tím k porušení stavebního zákona. Do Vánoc je ještě mnoho času a lidé si v nových obchodech zcela jistě stihnou nakoupit,“ uvedl Adamec.

Obchodní park má celkem deset obchodů, největšími jsou Tesco a OBI. Obchodní plocha areálu je 22 tisíc metrů čtverečních, součástí je 860 parkovacích míst. V parku by mělo pracovat až 300 lidí. V další fázi rozvoje zóny Krkonošská se počítá i s příchodem výrobních firem. „Krkonošská je plánována jako smíšená zóna. Po obchodech by měli následovat investoři například z lehkého průmyslu, logistiky a z dalších oborů nezatěžujících životní prostředí,“ řekl Adamec.

Zónu Krkonošská u silnice na Pec pod Sněžkou připravovala radnice od roku 2001. V roce 2010 získala devatenáctihektarovou lokalitu od města ve veřejné soutěži pražská developerská firma Mapon. Jejím úkolem je v zóně vybudovat infrastrukturu a zaplnit ji investory. Městu má Mapon za pozemky s pokračující výstavbou postupně zaplatit 30 milionů korun.

V Krkonošské bude největším obchodem OBI s plochou přes 7 tisíc metrů čtverečních a téměř 70 zaměstnanci. Tesco disponuje 5 tisíci metry čtverečními a má kolem 180 zaměstnanců. V polovině listopadu by měly otevřít další obchody, například Elektro Planeo, Hervis sport, nábytek JYSK či oděvy New Yorker.

Tesco se v Trutnově stane konkurentem pro obchody řetězců Ahold, Kaufland, Lidl, Billa či Penny Market, které už ve městě jsou. Hobbymarket OBI bude v Trutnově prvním svého druhu. Podle radnice má Trutnov se spádovou oblastí Krkonoš stejný počet obyvatel jako stotisícový Hradec Králové, kde je obchodních zón podobných Krkonošské několik.