Jesenická nemocnice zůstane čtyřoborovou včetně porodnice

Jeseník - Jesenická soukromá nemocnice zatím zůstane čtyřoborovou. Kvůli finanční ztrátě chtělo vedení uzavřít na konci roku porodnici i gynekologické a dětské oddělení, a to bez náhrady. Nakonec ale zůstanou všechny plánované výpovědi v šuplíku. „Musím ocenit přístup největší zdravotní pojišťovny, kde jsme se dohodli na dalším postupu,“ pochvaloval si ředitel nemocnice Jan Jedlička. Jesenická nemocnice se nakonec objevila na seznamu zařízení, se kterými zdravotní pojišťovny uzavřou dlouhodobou smlouvu na pět let.

„Ještě nemáme uzavřené smluvní vztahy, nicméně po ústních jednáních jsem se rozhodl připravené výpovědi nechat v šuplíku,“ uvedl ve Studiu ČT24 Jedlička. Po novém roce očekávají v Jeseníku velkou vlnu porodů. V případě uzavření oddělení by musely budoucí matky jezdit přes horský masiv do Krnova nebo Šumperku. Za záchranu nemocnice bojovali lidé i v petici, zatím má asi 2 000 podpisů. Ztráta oddělení je nepředstavitelná i pro starosty zdejších obcí. I oni se proto zapojili do intenzivních jednání.

Nemocnici chybí peníze na provoz dlouhodobě, Jesenicko je totiž hornaté, řídce osídlené a většinu pacientů tvoří starší lidé. Olomoucký kraj si proto zaplatil audit, který měl zjistit, jak nemocnice hospodaří: „Musím říct, že jsem byl rád a mile překvapen, že tam nebyly shledány zásadní chyby a nedostatky,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer. Krajská rada nabídla nemocnici bezúročný úvěr 6 milionů korun, aby mohla překlenout tento rok. Jenomže jednorázová půjčka podle ředitele nic neřeší.