Útulek pro týraná zvířata má namále, je prý postaven načerno

Nýřany - Útulek pro hospodářská zvířata u Nýřan na severním Plzeňsku bojuje o přežití. Podle úřadů chovatel neměl na stavbu hospodářských budov povolení. Útulek, kterým prošlo přes padesát zvířat, se tak zřejmě zruší. Náhradní pozemky totiž nemá.

Pavel Mazan z Vejprnic už přes tři roky zachraňuje týraná a zubožená hospodářská zvířata. Na pozemcích u Tlučné na severním Plzeňsku jim postavil nový domov. Teď ho ale podle úřadů musí zase rychle zbourat. „Informovali jsme se na to, že na stavební buňky nepotřebujeme prakticky žádné stavební povolení,“ podotkl chovatel Pavel Mazan.

Vedoucí odboru výstavby v Nýřanech Zdeněk Mráček s tím ale nesouhlasí. „Neprokázal, že stavba je v souladu se zákonem. Neprokázal vlastnické vztahy,“ podotkl. Aby toho nebylo málo, pozemkový fond tvrdí, že pastviny kdysi patřily církvi, a tudíž podléhají církevním restitucím. „Pozemek byl historickým majetkem církve. To znamená, že se na něj vztahuje takzvaný blokační paragraf,“ dodala Monika Machtová z Pozemkového fondu České republiky.

Klíčový je souhlas církve

Jinými slovy, bez souhlasu církve tady nesmí nikdo nic postavit do té doby, než bude přijat zákon o restitucích. Upozornit na to mohl Městský úřad v Nýřanech. Ten ale teď tvrdí, že přístřešky pro koně a sklady krmiva jsou černé stavby. „Provoz jsou jedna věc, budovy jsou druhá věc. My jsme se zabývali budovami a ty tam tedy být nemůžou,“ upozornil Mráček.

Pomoc panu Mazanovi ale už nabízí kraj. „Rádi jim pomůžeme i získat jiný pozemek v sousedství,“ nabídl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grünner. Zachránce více než padesáti zvířat ale boj nevzdává. Proti rozhodnutí městského úřadu se chce ještě odvolat. Stěhování na jiné pozemky by totiž mohlo jeho útulek zruinovat.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)