Pardubický hejtman je po volbách první a historicky nejmladší

Pardubice – Martina Netolického z ČSSD zvolilo zastupitelstvo Pardubického kraje novým hejtmanem. Ve svých třiceti letech se stal historicky nejmladším hejtmanem, stane v čele koalice své strany s Koalicí pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK ED a hnutí Nestraníci) a Stranou práv občanů – Zemanovci.

V devítičlenné radě má ČSSD pět zástupců, KPK tři a SPOZ jednoho. Největší opoziční strana KSČM potom získá funkce uvolněných předsedů kontrolního a finančního výboru. „Pro mne osobně je podstatné mít také velmi kvalitní vztah s opozičními stranami a respektovat výsledek voleb. Proto jsme jako ČSSD uzavřeli separátní smlouvu také s KSČM, protože je to druhá nejsilnější strana v tomto zastupitelstvu, a prosím, abychom všichni tuto skutečnost respektovali. Pro nás je podstatné, aby opozice měla informace, chceme fungovat kompromisně, nikoliv diktátorsky,“ řekl hejtman Netolický.

KPK se na smlouvě s KSČM nepodílí, považuje ji za věc partnerských stran. Podle lídra koalice Romana Línka je do podpisu separátní smlouvy nikdo nenutil, i když o její existenci ví a respektuje ji. „Necinkali jsme ale klíči proto, abychom nyní uzavírali nějaké dohody s KSČM,“ dodal Línek. Podle koaliční smlouvy bude mít každá ze stran jednoho náměstka. Prvním byl zvolen Roman Línek, další funkce náměstků získali Jana Pernicová (ČSSD) a Jaromír Dušek (Strana práv občanů – Zemanovci).

Pardubický kraj je první, který dostal po podzimních volbách nové vedení. Ačkoli vznikla koalice nikoli nepodobná té předcházející, do jejího čela se postavil jiný člověk, zatímco bývalý hejtman Radko Martínek zamířil do Senátu.

Termín ustavujícího zastupitelstva ohrožovaly čtyři stížnosti na volby. Třem z nich soud nevyhověl, čtvrtý návrh na neplatnost volby kandidáta změnil obsazení zastupitelstva. Po přepočítání preferenčních hlasů soud rozhodl, že zastupitele ODS Jana Čechlovského nahradí Jana Smetanová z téže strany. 

Volby v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD před KSČM a KPK. Vítěžná strana tak má 12 zastupitelů z celkových 45, KSČM obsadila 11 křesel, KPK získala 10 zastupitelů, ODS má 6 mandátů, TOP 09 a Starostové pro Pardubický kraj i SPOZ po třech mandátech.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD)

Absolvent Právnické fakulty MU úzce spolupracoval s minulým východočeským hejtmanem Radkem Martínkem, a to již v době Martínkova působení v parlamentu a vládě. Dělal mu poslaneckého asistenta, později ministerského poradce. Sám byl později zvolen do zastupitelstva České Třebové, poslední čtyři roky působil také v zastupitelstvu Pardubického kraje.

Jednání o krajských koalicích (zdroj: ČT24)