Vyšebrodští se nechtějí vzdát policie bez boje

Vyšší Brod - Proti zrušení místního policejního oddělení protestují obyvatelé Vyššího Brodu a podepisují petici. Obávají se, že ve městě přibude vandalismu a že v ohrožení se ocitnou také cennosti ve vyšebrodském klášteře. Policisté ale tvrdí, že jde o nedorozumění. Město neopouštějí, pouze z finančních důvodů optimalizují služby. Do Brodu by od ledna měli dojíždět z jedenáct kilometrů vzdáleného Lipna.

Obvodní oddělení skončí, patnáct vyšebrodských policistů najde nové zázemí v Lipně nad Vltavou. Do města se budou pravidelně vracet na služebnu. „Od tohoto propojení regionů si slibujeme lepší servis pro veřejnost,“ tvrdí mluvčí jihočeského krajského policejního ředitelství Jiří Matzner.

Pro místní je ale takový přesun nepřijatelný, postup policie nechápe radnice ani vedení kraje. Lidé na pěti místech ve městě podepisují petici za zachování policejního oddělení. Podle nich například v létě, kdy sem denně přijíždějí stovky vodáků, nebudou tři strážníci, kteří by měli dohlížet na pořádek, stačit. „Znamenalo by to v ty kritické dny, pátky, soboty a neděle, nárůst vandalismu ve městě,“ myslí si starosta Milan Zálešák (nez.).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nad plány policie kroutí hlavou i vedení nedalekého Českého Krumlova. Obává se především o vyšebrodské klášterní cennosti. „To je zásah do bezpečnosti. Slíbil jsem jim pomoc v rámci možností,“ říká krumlovský starosta Dalibor Carda (ČSSD). Situaci chce řešit i současný jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), sejde se s policejním ředitelem a bude po něm požadovat vysvětlení. 

Vyšebrodští policisté se k plánům nechtějí vyjadřovat, jejich velitelé se snaží zmírnit vášně. „Občan by v žádném případě neměl poznat změnu k horšímu, spíš naopak,“ brání plány policie Matzner. Starostové z okolí ale věří, že se jim přece jen ještě podaří změnám zabránit.