Olomoucký soud zmírnil tresty manažerům

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci zmírnil tresty za vytunelování 1. Družstevní záložny. Část případu bude muset soud znovu projednat. Ředitele záložny Miroslava Kalinského čeká největší trest, do vězení půjde na sedm let. Ostravská záložna zkrachovala před dvanácti lety a o peníze připravila 23 tisíc lidí z celé republiky.

Z původně velké slávy se stal krach a tisíce lidí zůstalo zklamaných. Své úspory 1. Družstevní záložně svěřili před lety i manželé Delongovi z Ostravy. „Prostě bych si trochu lépe žil, třeba bych vyměnil auto nebo bych si lépe zařídil byt, ale bohužel,“ vyjádřil se klient záložny Alfred Delong.

Vkladatelé roky čekali na své peníze, teď se konečně dočkali i potrestání viníků. „Uložili jsme tresty zhruba od tří do sedmi let, tyto tresty jsou nepodmíněné,“ vysvětlil mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. Vrchní soud zmírnil manažerům záložny tresty uložené u krajského soudu v Ostravě i kvůli průtahům v jednání. Případ se poprvé dostal k soudu před sedmi lety. „Trvalo to šíleně dlouho a mnozí z těch klientů, kteří byli velmi poškozeni, už nežijí a je jich hodně,“ řekl Alfred Delong.

Lidé, kteří měli v záložně částky do 400 tisíc, dostali 90 procent od státního zajišťovacího fondu. Ostatní čekali, jak dopadne konkurz. Skončil teprve nedávno a smutně, celkem se podařilo získat jen 250 milionů korun. Tři miliardy se nenašly. „Ta největší pohledávka, kterou měla 1. Družstevní záložna, byla v její dceřiné společnosti Družstevní holding, který byl také v konkurzu,“ podotkla konkurzní správkyně záložny Věra Záděrová. Část případu záložny vrátil vrchní soud zpět do Ostravy. Další tresty by tak měly ještě padnout.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)