Šumava prodává dřevo na internetových aukcích

Šumava - Více než v minulých letech využívá internet při prodeji dřeva Národní park Šumava. Správa parku považuje takový prodej za efektivnější a může na něm vydělat asi o dva miliony korun více než klasickým prodejem. Letos to bude celkem asi 130 milionů korun, i přesto, že těžba dřeva v šumavském parku hlavně díky včas zastavené kůrovcové kalamitě oproti předchozím rokům výrazně poklesla.

Aukce probíhají stejným způsobem jako na všech ostatních běžných aukčních portálech. Zájemce si může nabízené dřevo prohlédnout na fotografii nebo přímo v lese. O internetový prodej je velký zájem. Aukcí se většinou účastní firmy, které se zabývají zpracováním dřeva, ozývají se ale i jednotlivci ze Šumavy nebo jiných lokalit. „V podstatě každý má k tomu přístup, i menší firmy, protože to nejsou žádné velké balíky,“ hodnotí výhody internetového prodeje nákupčí z firmy Haas Fertigbau Karel Salák.

Podle správců Šumavy je internetový prodej moderní, transparentní a výhodný způsob, nehrozí při něm ovlivňování cen ani černé prodeje. Osm tisíc kubíků dřeva většinou z druhé zóny chráněného území Šumavy vyjde zhruba na 20 milionů, přes internet by na něm park mohl vydělat ještě více. „Tento způsob prodeje dřeva je více průhledný, efektivní a pro správu parku také ekonomicky výhodnější. Do aukce se může přihlásit mhnohem více zájemců o koupi než tomu bývalo dřív,“ říká mluvčí Pavel Pechoušek.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Vedení parku chce v následujících letech počet obchodů přes internet dále zvyšovat. Ještě loni neprodal park přes internet ani 5 procent, letos už je to asi 12 procent. „V příštím roce bychom chtěli navýšit prodej přes elektronickou aukci na asi 20 procent z celkového objemu určeného k prodeji,“ potvrzuje ekonomický náměstek správy národního parku Jiří Kvapil.