Pokuta pro Lipnici může přesáhnout dvojnásobek rozpočtu

Lipnice nad Sázavou – Na 25 milionů korun se včetně všech pokut nakonec vyšplhaly závazky Lipnice nad Sázavou. Jde především o postihy za špatné použití dotací. Vedení obce, která má desetimilionový roční rozpočet a téměř žádný majetek, se obává, že pro ni bude dluh vůči státu likvidační.

V minulosti proběhly v Lipnici nad Sázavou rozsáhlé opravy, novou tvář dostalo napříkald náměstí. Kvůli zakázkám na různé práce pro obec je nyní souzen bývalý starosta, obec se musí vyrovnat s tím, že po ní stát chce, aby vrátila dotace. Prý je chybně využila. Navíc musí Lipnice zaplatit pokutu, celkem tak může činit její závazek až 25 milionů korun.

Vedení obce, které již po volbách zjistilo, že je obec kvůli rekonstrukcím zadlužená, je zděšeno. „To je tak vysoká částka, že není možné ji během jednoho roku nějak vstřebat. Hospodaření této obce dokáže vygenerovat částku zhruba 300 až 400 tisíc ročně,“ řekl starosta Leoš Bláha. Obci by nepomohl ani rozprodej majetku, protože téměř žádný nemá k dispozici – les je v zástavě u banky, za domy, které jí patří (včetně radnice), by utržila maximálně tři miliony korun.

Vracení státních dotací vč. penále
Zdroj: ČT24

Jak dál postupovat, budou zastupitelé probírat ve čtvrtek, v pátek následujícího týdne se situací seznámí na veřejné schůzi občany. Seznámí je s údajným průběhem čerpání dotací, které se teď mají vracet – zejména možným odtékáním peněz na soukromá konta, kterým se nyní zabývá soud.

Podle starosty je ale jediným možným východiskem požádat stát o prominutí pokut – čímž by se mohla pokuta snížit až na polovinu – a o posečkání s platbou. To finanční úřad nevylučuje. „Správce daně může povolit posečkání, například pokud by neprodlená úhrada znamenala pro obec vážnou újmu, nebo není-li možné vybrat částku od obce najednou,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Obec také připravuje další trestní oznámení na bývalého starostu. Zatím je souzen kvůli podvodům. Radnice je ale přesvědčena, že se dopustil ještě dalších dotačních podvodů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)