Nová cyklostezka: Na kole do pole a stejnou cestou zpět

Prušánky/Josefov – Cyklostezka, která měla propojit dvě obce na Hodonínsku, končí uprostřed pole. Má totiž dva úseky, z nichž první, vedoucí z Prušánek, už je téměř hotov, zatímco druhý, výchozí z Josefova, se ještě ani nezačal stavět kvůli sporům o pozemky. Dokončení celé cyklostezky se tak nejméně o rok odkládá.

Obce Prušánky a Josefov na Hodonínsku má propojit cyklostezka dlouhá 1,3 kilometru, každá obec staví vlastní úsek. Zatímco půlkilometrová prušánecká část je téměř hotova, zbylých 800 josefovských metrů dosud chybí. Kdo se tedy po cyklostezce z Prušánek vydá, ocitne se uprostřed pole a bude se muset pustit stejnou cestou zpět. Obec na takovou cyklostezku dostala dotaci, která zaplatila většinu z 3,5milionových nákladů.

Zpoždění svého úseku zdůvodňuje josefovská radnice tím, že majitelé potřebných pozemků nechtějí nezbytnou půdu prodat. Většina z nich odmítla prodat své parcely za odhadní cenu. Bez pozemků ale stavba nezačne a obec nezíská ani dotaci.

Radnice věří, že jí pomůže nový zákon o vyvlastňování, který začne platit v lednu. Novela má zjednodušit budování veřejně prospěšných staveb. Návrh na vyvlastnění ale bude moci investor podat až poté, co majitelé odmítnou pozemky prodat i po nabídce dvojnásobku odhadní ceny. Obec proto doufá, že se s majiteli pozemků ještě dohodne po dobrém.

Potřebu postavit cyklostezku vysvětlily obce tím, že je mezi Prušánkami a Josefovem čilá cyklistická doprava, velkou část přitom tvoří děti, které jezdí do prušánecké základní školy. Dokončená část stezky jim ale neposlouží, nejméně další rok budou muset jezdit po místní silnici.