Hasiči ukončili vyšetřování požáru lodi, příčinu nenašli

Vranov nad Dyjí (Znojemsko) – Hasičům se nepodařilo jednoznačně určit příčinu požáru, který v létě zničil výletní loď Dyje, která se právě připravovala na svoji první sezonu na vranovské přehradě. Vyšetřování oficiálně uzavřeli s tím, že příčinou mohlo být jak úmyslné zapálení, tak technická závada. Ještě ale pokračuje policejní vyšetřování.

Kriminalisté podle mluvčí Lenky Drahokoupilové vyhodnocují svědectví a důkazy. Zatím ale nemají žádný závěr. Hasiči potom došli k tomu, že příčinu vysvětlit nedokážou. „Z toho, co se nám podařilo na místě požáru zajistit, jsme nemohli určit nic konkrétnějšího,“ uvedl hasičský vyšetřovatel Pavel Tinka.

Majitel lodi Martin Balík, který o ni přišel po vleklých sporech s úřady, kdy plavidlo přivezené z Maďarska postávalo na parkovišti u přehrady, má ale od počátku jasno. „Prostě ji zapálili. Jsem o tom přesvědčený,“ zopakoval poté, co hasiči uzavřeli své vyšetřování.

Po ztrátě Dyje si majitel pořídil nové plavidlo. Je jím opět tzv. hydrobus, který se léta plavil po maďarském jezeře Balaton. Měl by zahájit provoz již příští rok na jaře. Bude se jmenovat Vranov.