Lidé z Předlic mohou zůstat v tělocvičně, než seženou bydlení

Ústí nad Labem - Lidé z nebezpečného domu v ústeckých Předlicích mohou zůstat v tělocvičně místní školy, než seženou trvalé bydlení. Úřad práce jim pomůže s kaucí za nové bydlení, město s vyřizováním potřebných dokumentů. Dům soukromého majitele v ulici Beneše Lounského, ve kterém dosud bydleli, označil statik za nebezpečný a město tam zakázalo vstup. Původně v něm bydlelo devět dospělých a 27 dětí.

„Člověk v tísni se jim ve spolupráci s naším odborem sociálních věcí snaží zajistit bydlení trvalého charakteru u soukromých subjektů,“ uvedla mluvčí města Romana Macová s tím, že dokud nebudou uzavřené smlouvy, mohou zůstat ve škole. „Škola omezila tělocviky, jinak funguje bez problémů. Mají tam navíc vlastní vchod,“ dodala Macová.

Jenže některé rodiny se po noci strávené v tělocvičně rozhodly do domu zase vrátit. Nemají si totiž kde uvařit. V tělocvičně mají k dispozici jen sociální zařízení. Úředníci je proto museli znovu přesvědčit, že pobyt v domě je nebezpečný. Rodiny se navečer opět vrátily do tělocvičny; charita jim tam přivezla jídlo. 

Povinnost zajistit bezpečí nájemníků má vlastník budovy, který ale rozhodnutí města nerespektuje. Magistrát v pátek obyvatelům nebezpečného domu nabídl dvě možnosti ubytování, v městské ubytovně či provizorní v tělocvičně předlické základní školy.

Situací v Předlicích se město začalo více zabývat v září, kdy se v jednom z vybydlených domů v Hrobovické ulici po odcizení kovových částí stavební konstrukce zřítil strop a zahynula tam žena, druhá byla zraněna. Dva nejzničenější objekty v ulici Beneše Lounského chce město nechat do konce roku zbourat, vypsalo už výběrové řízení na demoliční firmu. Předpokládané náklady jsou podle ústeckého primátora Víta Mandíka (ČSSD) 1,5 až 1,8 milionu korun. Nebezpečné domy jsou označené cedulemi se zákazem vstupu v češtině, němčině a romštině.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)