O obřím obchodním domu v Plzni se rozhodne v referendu

Plzeň - Referendum o stavbě obřího obchodního domu v centru Plzně bude zároveň s prezidentskými volbami, tedy 11. a 12. ledna příštího roku. Rozhodl o tom dnes krajský soud. Žalobu podali aktivisté, kteří se snaží už přes rok stavbě za 2,5 miliardy korun zabránit.

Soud stanovil obecně termín „v době dvoudenních prezidentských voleb“, neuvedl ale datum kvůli tomu, kdyby se posunulo.

Občanská sdružení ke konání referenda nasbírala téměř 20 000 podpisů. Poté, co 17. září radnice referendum odmítla, podal jeho přípravný výbor 8. října žalobu u krajského soudu, který měl o termínu rozhodnout do 5. listopadu. Aktivisté navrhli konání po dva dny současně s prezidentskými volbami, což podle nich zajistí větší účast v referendu, v němž musí hlasovat nejméně 35 procent voličů z Plzně.

Aktivisté navrhli dvě otázky. První obecnou - zda má město Plzeň bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby se nemohla stavět obří budova na místě zbouraného domu kultury. Druhá se týká změny územního plánu desetihektarové oblasti mezi Radbuzou, Americkou třídou a Sirkovou ulicí ze smíšeného území na městskou zeleň a park. Referendum bude ale pouze o první otázce, uvedl soudce Václav Roučka. „Jsme rádi, že referendum bude a že obě otázky je možné rozdělit, i když město i ministerstvo vnitra tvrdili, že to nejde,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru referenda Martin Marek. „Učinili jsme tak proto, že v současné době není k dispozici žádný návrh na vyhlášení územního plánu nebo na jeho změnu a z tohoto důvodu to je otázka, která nemůže být občanům položena,“ vysvětlil rozhodnutí soudu Roučka.

Aktivisté požadují, aby se zastupitelé omluvili občanům Plzně za to, že „tvrdili, že referendum vyhlásit nejde“. Uvažují o tom, že podají kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli otázce číslo dvě, kterou se ještě budou snažit do referenda dostat. Stížnost nemá odkladný účinek, a tak nijak konání referenda nezpozdí.

Dům Corso Americká s obchody, kancelářemi, byty i prostory pro volný čas chce za 2,5 miliardy korun postavit česká developerská firma Amádeus Real. Obchodní centrum má vyrůst na místě zbouraného domu kultury. O kontroverzní stavbě se v Plzni diskutuje od listopadu 2009, kdy investor zveřejnil záměr v dokumentaci EIA. Žádost o územní rozhodnutí podala firma 6. srpna. Územní řízení trvá u podobných staveb většinou minimálně půl roku.

Reportáž Miroslavy Vejvodové (zdroj: ČT24)