Přetížené mosty v okolí Zvíkova čeká omezení provozu

Zvíkov – Obyvatelé Zvíkovského podhradí zoufale vzhlížejí k plánované opravě Žďákovského mostu. Důležitá dopravní cesta čeká na rekonstrukci už 3 roky a nemohou po ní jezdit kamiony. Řidiči si tak, k nelibosti obyvatel, často zkracují cestu přes dva mosty u Zvíkovského podhradí. Místním ale dorazila dobrá zpráva. I na obou místních mostech se totiž chystá dopravní omezení.

Na hluk, provázející vjezd kamionů na most v plné rychlosti, si Zvíkovští postupně zvykali. V současnosti se ale rány rozléhají údolím prý častěji než dříve. Přestože oficiální objížďka vede přes Podolský most a přes Písek, většina kamionů jezdí právě přes Zvíkovské podhradí. Cestou totiž ušetří 23 kilometrů. Oba mosty jsou prozatím v dobrém stavu, dlouhodobé extrémní zatížení mu ale neprospívá, a tak se kraj rozhodl svůj majetek chránit.

Značky teď nabádají řidiče snížit před mostem rychlost na 60 km v hodině. Nově musí auta projíždět pomaleji i přes křižovatku u Zvíkovského Podhradí, kde obec už delší dobu usiluje o kruhový objezd. „Jsou to hlavně bezpečnostní podmínky, které chceme, aby tady byly lepší,“ řekl starosta František Blažek.

Na obou mostech přitom bez ohledu na opravu Žďákovského omezení zřejmě zůstane. Na mostech a v jejich okolí se v rámci ochrany přírody v zimě nesolí a na oba se přijíždí z kopce.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)