Policie objevila v Hradci Králové dvě pěstírny konopí

Hradec Králové - Kriminalisté odhalili ve dvou rodinných domech v Hradci Králové pěstírny se stovkami rostlin konopí. V jedné z nich zadrželi dva cizince, kterým v případě prokázání viny hrozí až 12 let vězení.

Policisté zatkli pětadvacetiletého a o rok staršího muže vietnamské národnosti ve vilce, kterou si pronajali a ve třech místnostech zřídili pěstírnu. Majitel domu zjistil, že nájemníci v domě probourali různé otvory a navíc neoprávněně odebírali elektřinu. Účet se vyšplhal na 350 tisíc korun. 

Policisté v domě zajistili 384 vzrostlých rostlin konopí a 216 rostlinných řízků připravených na výsadbu. V usušeném stavu by marihuany bylo zhruba 15 kilogramů, za což by pěstitelé získali zhruba 3 miliony korun. Policisté v domě také zajistili 72 výbojek, elektroinstalaci a vzduchotechniku v hodnotě více než půl milionu korun.

Vietnamci dům obývali něco přes rok, ven prakticky nechodili. Ani nejbližší sousedi nevěděli, co se děje uvnitř. 

Druhou pěstírnu odhalili policisté v Kuklenách, kde vietnamští nájemníci odmítali vpustit majitele do pronajatého domu. Policisté zde našli 160 rostlin konopí. I v tomto domě odebírali nájemníci elektřinu neoprávněně.

Kriminalisté na Královéhradecku v minulých dnech také zadrželi čtyřiadvacetiletého mladíka, který pěstoval konopí uprostřed kukuřičného pole. Ten navíc prodával pervitin. Hrozí mu až pět let vězení. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)