Odkrývání Příběhů bezpráví spojilo dvě generace

Praha – V rámci projektu Příběhy bezpráví, kterým společnost Člověk v tísni přibližuje osudy obětí komunismu, pořádá pražská Langhans gallery unikátní výstavu fotografií. Zachycují společně mladé studenty a žáky s bývalými totalitními vězni, kteří se jim svěřili s vlastním příběhem. Obrazový výsledek několikaměsíčního pátrání si nyní mohou návštěvníci prohlédnout až do konce listopadu.

Vystavené fotografie jsou jedním z výstupů dlouhodobého projektu „Příběhy bezpráví – z místa, kde žijeme“. Před dvěma lety společnost oslovila žáky základních a studenty středních škol s tím, aby ve svém okolí nalezli pamětníky, jejichž život osobně poznamenaly komunistické represe. Jejich životní příběh poté měli zpracovat.

Vznikl tak dialog dvou odlišných generací. Malé regionální příběhy, na kterých studenti poznávají velké dějiny komunistického režimu. Učebnice dějepisu o hrdinech z regionů většinou nepíší. Jejich živá svědectví přitom mladým lidem vykreslí poutavěji než školní osnovy. „Určitě je lepší setkat se s někým na živo. Vidíte, jak se mu střídají v obličeji emoce, a poznáte, jaké to bylo. Je to mnohem lepší než z učebnice,“ uvedla studentka Anna Zahálková.

Ze studentských prací vznikly dvě multimediální prezentace a některé týmy vytvořily vlastní výstupy, například publikace nebo krátké filmy. Po pár měsících se studenti s pamětníky opět setkali při fotografování.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)