Skvrna z Labe už zmizela, bylo v ní hodně tuku

Hřensko - Zatím neznámá látka, která v pondělí znečistila dolní tok Labe, už z vody zmizela. Větší část se jí zřejmě zachytila na březích, zbytek zachytila norná stěna ve Hřensku. Zbytky látky z ní odstranili hasiči. Původ látky určí až laboratorní analýza, podle dosavadních poznatků je v ní ale hodně tuku. Část uniklé látky se zřejmě dostala až do Německa.

Šedá skvrna se na Labi objevila v pondělí dopoledne a natáhla se až na sedm kilometrů délky a 30 metrů šířky. Viditelná byla spíš z větší dálky. Z Ústí ke státní hranici teče voda v Labi zhruba 12 hodin, a tak hasiči postavili u Hřenska nornou stěnu, na níž se látka začala zachytávat kolem 22:00. Ráno ji hasiči začali likvidovat. „Ze člunu zasypali zachycený film sorbentem a odstranili,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Odpoledne sorbent stáhli a nasypali nový. Norná stěna zůstane na místě až do středy.

Na detailní rozbor látky se zatím čeká, podle hasičů se ale do vody dostala z dešťové výpusti pod Mariánskou skálou v Ústí. Voda tam teče zhruba tříkilometrovou rychlostí, což by znamenalo, že únik trval přes dvě hodiny. Jedna hypotéza hovoří o tom, že mohlo jít o zbytky po kafilerním tuku, který tam vytekl na silnici vloni v červnu z převrácené cisterny, druhá zase o úniku z nějaké jímky. „Tyhle věci se stávají, když vlivem srážek přeteče jímka a dostane se to do řeky, jinak by to šlo do čističky,“ řekl Jindřich Zídek z vedení Povodí Labe. 

Najít viníka se nejspíš jen tak nepodaří

Podle Zídka látka obsahuje hodně tuku. „Přes noc se provede ještě jeden speciální rozbor a ráno snad budeme vědět,“ řekl Zídek. Kolik jí do Labe nateklo, se zatím neví. I proto, že podle správy povodí do Hřenska dorazilo asi jen deset procent skvrny, zatímco zbytek se cestou zachytil na březích. Potvrdil, že se část skvrny nezachytila ani u hranic a putovala dál do Německa. „Fleky se postupně zmenšovaly a trhaly. Těžko odhadovat, kolik toho bylo, plocha sice byla velká, ale šlo o mikrofilm. Tohle dokážete udělat i třeba s pěti litry oleje, ale v tomhle případě spíš šlo o už naředěnou látku,“ řekl Zídek.

Únik podle něj patřil nejspíš k těm středně těžkým. „Nejdůležitější je najít zdroj a zastavit ho, to se podařilo, viníka bude ale o dost těžší najít,“ uzavřel. Situaci by podle něj hodně pomohlo, kdyby se podařilo dotáhnout plány na stavbu stabilní norné stěny u Hřenska. Projekt za zhruba 30 milionů se připravuje a měl by podobné látky zachytávat ještě účinněji.