Stavba nové Hýlačky musí začít do 3 let, peníze zatím nejsou

Tábor – Požár, jaký zničil dřevěnou rozhlednu na vrchu Hýlačka u Tábora, její následkyni již nezdemoluje. Do finále architektonické soutěže se dostaly pouze „nehořlavé“ projekty – dva betonové a jeden ocelový. Podle Radka Přílepka z Klubu českých turistů současné požární předpisy nepovolují stavbu opláštěné dřevěné konstrukce, jako byla původní Hýlačka. Stavba nové rozhledny musí začít do tří let, peníze na ni ale zatím klub nemá.

Architektonickou soutěž vypsal KČT společně s městem Táborem. Zatímco soutěž se blíží ke konci, začínají se pořadatelé poohlížet po penězích na uskutečnění vítězného projektu. Zatím mají půl milionu ze sbírky KČT, pomůže i pojistka za vyhořelou rozhlednu, předpokládané náklady se ale pohybují mezi 4 a 12 miliony. „Pokusíme se zažádat o dotaci, oslovujeme i některé potenciální partnery,“ řekl Radek Přílepek.

Stavba by měla začít do tří let od požáru, který starou rozhlednu zničil letos na Nový rok. Potom by už KČT nemohl čerpat pojistku. „Věříme, že to zvládneme dřív,“ podotkl ovšem Přílepek.

Rozhledna Hýlačka byla postavena v roce 1920, stavba měla tvar husitské hlásky, vznikla podle projektu Theodora Petříka. Byla vysoká 18 metrů, vyhlídku měla již v 11 metrech. Nová věž má být podstatně vyšší, lidé vystoupí až 25 metrů nad úroveň terénu.