Prokletá oprava Tylova gymnázia: Přijde o dotaci?

Hradec Králové - Stále nové problémy provázejí opravy památkově chráněné budovy Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. Nyní hrozí, že kraj nedostane přislíbené peníze z EU. Region soudržnosti totiž upozornil na chybu při výběru firmy a smlouvu o dotaci zatím nepodepsal. Vysoutěžená cena rekonstrukce je navíc nereálně nízká, v konečném důsledku se tak stavba může prodražit o desítky milionů korun.

Tendr na stavební firmu vyšetřuje antimonopolní úřad. ROP Severovýchod si stěžoval na jeho průběh a smlouvu na evropskou dotaci odmítl podepsat. „Zadavatel se rozhodl prodloužit lhůtu na podání nabídek na stavební práce. Měl o tom informovat na informačním systému veřejných zakázek, to se ale nestalo,“ upřesnil Martin Škeřík z úřadu regionálního operačního programu. Kraj může přijít až o čtvrtinu ze sedmdesátimilionové dotace.

Slavnou Gočárovu stavbu rekonstruuje hradecká firma Prima za 67,5 milionu korun, což je 55 procent ceny, kterou spočítal projektant. „Za ty peníze se to nedá postavit. Firma má dvě možnosti - buď to doplatí ze svého, nebo to vzdá,“ říká autor projektu Pavel Tušl. V takovém případě by kraj musel vypracovat revizi projektu a vyhlásit nové výběrové řízení.

Práce už tak nabírají zpoždění, v současné době jsou tři měsíce pozadu oproti původnímu plánu. „Termín dokončení se podle nového harmonogramu posunul na září příštího roku,“ potvrdil mluvčí krajského úřadu Jiří Hošna.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Stavbaři navíc narazili na problémy, se kterými nepočítali a do ceny nezahrnuli. Od kraje zatím chtějí doplatek deset milionů korun za vícenáklady, podle Tušla jim ale dalších dvacet milionů bude ještě chybět. Zástupci firmy situaci nechtějí komentovat.

Kraj chtěl původně stavební firmu vybrat losováním, od toho ale upustil po varování policie, že losovací software je zmanipulovaný. Soutěž zrušil a vypsal otevřené výběrové řízení. Společnost Prima zakázku vyhrála právě výrazně nízkou cenou.