Po dvou dnech uhasili sklad s 3 tisíci tunami textilu

Bulovka (Liberecko) - Téměř po dvou dnech požáru hasiči uhasili hořící sklad textilu v Bulovce na Liberecku. Objekt vzplál už v pátek odpoledne, kvůli spadlé střeše se ale hasiči rozhodli nechat ho vyhořet a raději zajistit přístup vzduchu. Na místě prozatím zůstávají, musí hlídat žhavou hmotu pod povrchem.

Až 3 tisíce tun textilu zřejmě kdysi dovezli z Německa. Plechovou halu o rozměrech 60 krát 20 metrů vyplňovaly balíky do výše pěti až šesti metrů. Prostory v areálu bývalého zemědělského podniku v osadě Arnoltice si před lety pronajala firma Nisa Recykling. Po vzplanutí v pátek odpoledne se oheň rozšířil velmi rychle. Starostka Bulovky Romana Šidlová právě kvůli rychlosti rozhoření nevyloučila, že halu zapálil někdo úmyslně.

Hasiči požár celou sobotu spíš jen sledovali, protože se v hale propadl strop a nebylo možné nasadit těžkou techniku. Místo toho raději rozebrali jednu stěnu objektu, aby tam mohl vzduch a textil hořel rychleji a s menšími zplodinami. Hasit začali až dnes.

Na místě přes den zasahovalo sedm hasičských jednotek a halu kropilo pět vodních proudů. V hale naměřili termokamerou okolo 1 000 stupňů Celsia a sálavé teplo prý hasiči cítili i na dvacetimetrovou vzdálenost. Cenu třídenního zásahu si důstojník netroufl odhadnout. „Nic laciného to ale rozhodně nebylo,“ řekl.