Města se snaží odstranit zátiší s popelnicemi

Písek/Kroměříž/Praha – Stále více měst nechce mít popelnice a kontejnery na ulicích. Přibývá těch, která speciální vyhláškou nutí obyvatele i firmy, aby je měli na svých pozemcích. V centrech se to většinou daří, na území celých měst už je to problém. Taková je aktuální zkušenost z Písku. A stejnou mají i jinde.

Kontejnery na tříděný odpad schovávají města stále častěji pod zem. U těch ostatních ale potřebují spolupráci obyvatel, a ne každý se chce, nebo může novým pravidlům podřídit. „Ten odpad dost smrdí, když to má člověk v baráku. A pak se s tím ještě tahat každý týden!“ prohlásil Karel Nový z Písku a paní Božena Nová doplnila: „Patří na ulici, protože v baráku na ně většinou není místo.“ A paní Věra Koklarová ujistila: „My je taháme. Máme to tak.“

Reportáž Gabriely Sluštíkové a Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Z centra Písku zmizely popelnice před třemi lety. Teď radnice chtěla, aby stejná vyhláška platila i pro zbytek města. „Je to zátěž občanů. Zbytečná a nadměrná,“ uvedl zastupitel Písku Miroslav Sládek (ODS) a místostarostka města Hana Rambousová (VPM) dodala: „Myslím, že to není revoluční změna, ale že by to mělo patřit ke kulturnosti celého národa.“ Odstranit nehezká zátiší s popelnicemi se pokoušela radnice už dvakrát. Podruhé ale novou vyhlášku podpořilo ještě méně zastupitelů než předtím, a tak to potřetí už zkoušet nebude.

S podobnými potížemi jako v Písku se potýkají i v dalších městech. „Zpočátku jsme se to snažili řešit domluvou, bohužel ne na všechny domluva platí,“ potvrdil mluvčí MÚ Kroměříž Pavel Zrna.

V Praze se to nepodařilo ani po pěti letech. Pokud Pražané neměli popelnici kam dát, měli si místo na chodníku nebo ulici od hlavního města pronajmout. A mají je také zamykat. Na mnoha místech to však stále vypadá, jako by o tom nevěděli.