V Přednádraží zůstanou lidé asi i přes zimu, bude jich ale málo

Ostrava – Ve starých drážních domech u ostravské ulice Přednádraží zřejmě zůstane přes zimu asi 15 lidí. Z původních 177 obyvatel jich před polovinou listopadu zbývá 25, část z nich se ale chystá na stěhování. Zbylí lidé v Přednádraží však zůstávají zatvrzelí, nehodlají poslechnout výzvu úředníků, aby se vystěhovali, ani se nenechají odradit nefungující elektřinou či netekoucí vodou. Věří, že alespoň jeden dům v Přednádraží se podaří zachránit.

Lidé, kteří se stěhují z Přednádraží, obývali domy i několik desítek let. Nyní, když jsou bez dodávek energií i vody, ale většinou nemají na vybranou. „Dvě rodiny, kde je šest dospělých a tři děti, čekají na sociální dávky, aby se mohly přestěhovat. Očekáváme rovněž jednu žádost o městský byt, dosud jsme přidělili dva městské byty,“ řekla mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková s tím, že několik lidí se přese všechno nechce odstěhovat. Dodala, že se sociální pracovníci snaží přemluvit majitele ubytoven a bytů, aby lidem z Přednádraží například odpustili kauci nebo snížili nájemné.

Domy v Přednádraží označil již v létě stavební úřad za neobyvatelné. Majitele vyzval k odstranění závad na několika z nich, jiné měl zabezpečit zazděním oken a dveří a podle původního rozhodnutí také zbourat jednu budovu. K tomu nedošlo a zprvu ostrý spor mezi úředníky, majitelem a obyvateli domů se postupně zmírnil. „Pracovníci stavebního úřadu jezdí pravidelně třikrát týdně na kontroly, při kterých monitorují stav domů. Prověřují, zda není jejich statika narušena natolik, že by hrozilo jejich samovolné zřícení,“ upozornila však mluvčí radnice.

I někteří z těch, kdo se stěhují, ale doufají, že se podaří zachránit nejméně jeden dům z deseti, které v Přednádraží stojí. „Tady to je konec, ale dům číslo osm bychom rádi opravili, tak jim tady dál budu pomáhat. Dáme ten barák dohromady. Stěhování bude trochu smutné, ale co mám dělat,“ řekl Jiří Slavkovský, který se z Přednádraží odstěhuje po 30 letech. V opravu domu číslo osm věří i mluvčí obyvatel Jan Bandy. Ten v Přednádraží zůstává, přestěhovat se nechce.