Bývalý starosta Chomutova míří za mříž

Chomutov – Jen několik dní dělí někdejšího chomutovského starostu Alexandra Nováka od převzetí výzvy k nástupu trestu. Muž je odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za korupci z roku 1999. Kompletní spis dnes putoval z Ústí nad Labem k příslušnému Okresnímu soudu v Chomutově, který vyhotoví výzvu k nástupu trestu. Proti rozsudku se nelze odvolat.

Alexandr Novák, bývalý starosta Chomutova a senátor, měl podle policie převzít v roce 1999 úplatek 43 milionů korun za to, že z pozice své funkce ovlivnil prodej městských akcií tepláren a plynáren ve prospěch německé společnosti VNG Gas. V roce 2010 ho Okresní soud v Chomutově odsoudil ke dvěma letům vězení. Státní zástupce i Novák se odvolali.

Ústecký krajský soud letos vynesl nový a překvapivě přísnější verdikt. „Obžalovanému Novákovi udělil nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání čtyř roků,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Ústí na Labem Irena Jeřábková. Pokuta ve výši pět milionů korun, kterou udělil už soud nižší instance, v novém rozsudku zůstala.

Celý spis byl dnes odeslán Okresnímu soudu v Chomutově. „Po seznámení se spisovým materiálem bude spis předán vyššímu soudnímu úředníkovi, ten vyhotoví výzvu k nástupu k výkonu trestu a ta bude odeslána na adresu toho odsouzeného,“ uvedla mluvčí Okresního soudu v Chomutově Lenka Chalupová.

Výše trestu překvapila Novákova advokáta a z nového rozsudku neskrýval velké zklamání, nový rozsudek ale přivítali opoziční zastupitelé. Původní podmíněný trest podle nich neodpovídal závažnosti činu.

Jediným způsobem, jak nástup trestu odložit, by byla lékařská zpráva o jeho zhoršeném zdravotním stavu. Ostatní opravné prostředky nemají odkladný účinek.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)