V Ústeckém kraji bude vládnout rudo-oranžová koalice

Ústí nad Labem - Ústeckému kraji budou v příštím funkčním období definitivně vládnout komunisté a sociální demokraté. Zástupci obou stran dnes odpoledne podepsali koaliční smlouvu a jejich zastupitelé by 20. listopadu měli hejtmanem zvolit komunistu Oldřicha Bubeníčka. Další jména zatím oficiálně nepotvrdili, náměstky by se ale měli stát Stanislav Rybák (KSČM) a Jana Vaňhová (ČSSD). V jedenáctičlenné radě budou mít komunisté šest hlasů a sociální demokraté pět.

Ve jménech radních ale ještě jasno není. „Do rady by chtělo 13 lidí, ještě jednáme,“ uvedl krajský předseda ČSSD Arno Fišera. Rozdělení funkcí bude podle něj vycházet ze síly okresů při sestavování kandidátky: „Určitě chceme ctít její pořadí. První byl Chomutov, druhý Most, třetí Ústí, čtvrtý Děčín, páté Litoměřice.“ To by znamenalo, že v radě zasedne kromě Vaňhové i Fišera, děčínský primátor Jaroslav Pelant a litoměřický Jan Szántó. Mostecké místo původně obsadil bývalý hejtmančin náměstek Pavel Kouda, toho ale v září zadržela policie kvůli podezření z machinací s eurodotacemi a byl z kandidátky vyškrtnut. Druhý kandidát za Most je Martin Klika.

Oldřich Bubeníček: „Oba volební programy jsou prospěšné pro většinu občanů Ústeckého kraje, chceme mít na jejich život pozitivní vliv.“

U komunistů je dohoda o místech v radě jasná - radní pro kulturu a památkovou péči má být Jitka Sachetová, radním pro dopravu a silniční hospodářství se má stát Jaroslav Komínek a majetek má mít na starost Ladislav Drlý. Místo v radě by měl mít automaticky i Bubeníček a Rybák, šestým - a jediným neuvolněným - radním má být Petr Vomáčka.

Proti zvolení prvního komunistického hejtmana v historii Česka se ale chystá v pátek v Ústí nad Labem demonstrace. Prostřednictvím facebooku je na ni zatím přihlášeno 30 lidí. Konat by se měla pod budovou krajského úřadu postaveného v 80. letech pro tehdejší krajský výbor KSČ.

Komunisté volby v Ústeckém kraji vyhráli a mají 20 z 55 mandátů, druhá ČSSD jich má 13. Severočeši.cz mají devět zastupitelů, ODS sedm a Hnutí PRO kraj šest.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)