Modrý sloup půjde zřejmě k soudu

Modrava – Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o zpřístupnění stezky v Luzenském údolí na Šumavě. Boj o otevření hraničního přechodu Modrý sloup trval více než dvacet let. Ochránci přírody ale chtějí celou věc předat soudu.

Jedni považují otevření stezky za vítězství, druzí za tlak Národního parku Šumava na ministerské úředníky. Ti totiž zamítli ve správním řízení námitky ekologů, podle kterých turisté naruší v Luzenském údolí hnízdiště tetřeva. „Příroda by měla být otevřená lidem. Nechceme přírodu před lidmi schovávat, a to je ten důvod, proč dlouhodobě usilujeme o to, aby byl Modrý sloup otevřen,“ prohlásil mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Pro vstup do Luzenského údolí však stále budou platit určitá omezení. Turisté se sem například nedostanou na kole, nebo když napadne víc než 5 centimetrů sněhu. „Ta cesta propojí jádrové zóny Národního parku Šumava a Národního parku Bavorský les. Tady budou moci lidé poznávat skutečně nerušenou přírodu,“ uvedl starosta Modravy Antonín Schubert (nez.).

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí ministerstva životního prostředí už obdržela obec Modrava, správa parku i některé skupiny ochránců přírody. Právní moci ale nabude, jakmile ho dostanou všichni účastníci řízení. Už nyní jsou ale ekologové rozhodnuti, že se budou kvůli otevření Modrého sloupu se správou parku soudit. „To, co se stalo, je velmi nestandardní. Je to v podstatě nezákonné a my proti tomu budeme podávat žalobu,“ potvrdila Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska.

Letos už se oficiálního zpřístupnění Modrého sloupu návštěvníci Šumavy nedočkají. Do Luzenského údolí totiž stále platí vstup jen od 15. července do 15. listopadu. „Kvůli tomu již letos nestihneme stezku řádně proznačit, a proto ji otevřeme až v červenci příštího roku,“ vysvětlil mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Jedinou spojnicí Modrého sloupu a Březníku je okružní cesta druhou zónou národního parku. Ani ta však není značená.