Na Ostravsku řádí smog, prach létá i v severních Čechách

Ostrava – Meteorologové vyhlásili na Ostravsku a v okolí smogovou situaci – na některých místech jsou hodnoty polétavého prachu v ovzduší až sedmkrát vyšší, než je norma. Smogová situace se vztahuje na Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka. K Moravskoslezskému kraji může přibýt také Ústecký kraj, kde je vysoká koncentrace prachu a meteorologové nevylučují, že večer vyhlásí upozornění na smog. Zároveň žádají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli a lidem v zaprášených regionech doporučují omezit fyzickou zátěž a zbytečně nevycházet.

V Moravskoslezském kraji varuje ČHMÚ před možným vyhlášením signálu regulace, při kterém už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Ovzduší je totiž plné polétavého prachu, meteorologové neočekávají, že by se situace zlepšila. K poledni dosáhl celodenní průměr hodinových měření koncentrace prachových částic v ovzduší ve Věřnovicích 210 mikrogramů na metr krychlový, v Bohumíně potom 143 mikrogramů na metr krychlový. Kvalita ovzduší ve Věřnovicích se ale začala pomalu zlepšovat, zato v Bohumíně je čím dál prašněji.

Hygienický limit, který činí 50 mikrogramů, je překročen na všech stanicích v regionu, a to vesměs přinejmenším dvojnásobně. Meteorologové proto žádají řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích polétavého prachu a oxidu dusičitého.

Moravskoslezský kraj brzy nemusí být jediný, kde platí upozornění na vznik smogové situace. V Ústeckém kraji je ovzduší také plné prachu, nejvíce na Mostecku a Děčínsku, v obou okresních městech je hodinová koncentrace polétavých částic v celodenním průměru téměř 90 mikrogramů na metr krychlový. „Zatím nevíme, jestli budou splněny podmínky pro vyhlášení smogové situace,“ řekl Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu. K případnému vyhlášení smogové situace dojde kolem 22:00.

Prach ve vzduchu se ocitl i na mnoha dalších místech v celé republice. V celodenním průměru činí hodinová koncentrace prachu v Olomouci téměř 90 mikrogramů na metr krychlový, v Brně či centru Ústí nad Labem 70 až 80 mikrogramů.